Zaskakująco pyszne steki z kalafiora
Steki z kalafiora są naprawdę zaskakująco pyszne. Kalafior pieczemy w piekarniku z odpowiednimi przyprawami dzięki czemu ma super smak. Oczywiście stek z kalafiora nie będzie smakował jak stek z wołowiny, ale nadal jest bardzo ciekawą opcją. Warto spróbować
Czas wykonania i ilość pracy:
Przygotowanie jest bardzo proste zajmuje ok 5 minut.
Pieczenie w zależności od mocy piekarnika 30 – 40 minut.
Potrzebne przybory kuchenne:
Piekarnik
Składniki:
Potrzebujemy sporej wielkości kalafiora
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka wędzona słodka, papryka wędzona ostra
Oliwa z oliwek
Na co zwrócić uwagę:
Powinniśmy kupić dosyć sporego kalafiora, aby faktycznie móc go pokroić na plastry.
Wykonanie:
- Kalafiora myjemy, odcinamy zielone liście
- Kalafiora kroimy na plastry 2-3 cm. Z brzegu nie będzie plastrów, ale te kawałki również pieczemy. Plastry będą dopiero wtedy gdy jest ta grubsza część tzw. głąb.
- Piekarnik w opcji grzania góra-dół nagrzewamy do 200 stopni celsjusza.
- Kalafiora polewamy oliwą z oliwek lub używamy oliwy w sprayu.
- Kalafiora przyprawiamy sól, papryka wędzona słodka, papryka wędzona ostra.
- Pieczemy 30-40 minut, co 10 minut obracamy. Na ostatnie 10 minut dodajemy piperz. W międzyczasie przy pbracaniu możemy jeszcze dodać oliwy i przypraw.
Danie gotowe 🙂
Te steki są wyjątkowo pyszne, pasują do kasz, ryżu, sałatek, surówek.
Data dodania: 11 września, 2023