Zaskakująco pyszne steki z kalafiora

Steki z kalafiora są naprawdę zaskakująco pyszne. Kalafior pieczemy w piekarniku z odpowiednimi przyprawami dzięki czemu ma super smak. Oczywiście stek z kalafiora nie będzie smakował jak stek z wołowiny, ale nadal jest bardzo ciekawą opcją. Warto spróbować

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie jest bardzo proste zajmuje ok 5 minut.

Pieczenie w zależności od mocy piekarnika 30 – 40 minut.

Potrzebne przybory kuchenne:

Piekarnik

Składniki:

Potrzebujemy sporej wielkości kalafiora

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka wędzona słodka, papryka wędzona ostra

Oliwa z oliwek

Na co zwrócić uwagę:

Powinniśmy kupić dosyć sporego kalafiora, aby faktycznie móc go pokroić na plastry.

Wykonanie:

  1. Kalafiora myjemy, odcinamy zielone liście
  2. Kalafiora kroimy na plastry 2-3 cm. Z brzegu nie będzie plastrów, ale te kawałki również pieczemy. Plastry będą dopiero wtedy gdy jest ta grubsza część tzw. głąb.
  3. Piekarnik w opcji grzania góra-dół nagrzewamy do 200 stopni celsjusza.
  4. Kalafiora polewamy oliwą z oliwek lub używamy oliwy w sprayu.
  5. Kalafiora przyprawiamy sól, papryka wędzona słodka, papryka wędzona ostra.
  6. Pieczemy 30-40 minut, co 10 minut obracamy. Na ostatnie 10 minut dodajemy piperz. W międzyczasie przy pbracaniu możemy jeszcze dodać oliwy i przypraw.

Danie gotowe 🙂

Te steki są wyjątkowo pyszne, pasują do kasz, ryżu, sałatek, surówek.

Data dodania: 11 września, 2023