Wiosenny obiad, czyli szparagi, zielona fasolka i boczek

Lubimy jeść szparagi i kiedy tylko pojawia się na nie sezon gotujemy przeróżne dania. Dzisiaj obiad w wersji z boczkiem.

Czas wykonania i ilość pracy:

Gotowanie kaszy – 15 minut

Przygotowanie warzyw – 5 minut

Gotowanie warzyw – 6 minut

Smażenie boczku i potem warzyw ok 7 minut

Potrzebne przybory kuchenne:

Patelnia

Garnek

Składniki:

  1. Szparagi zielone – pęczek
  2. Zielona fasolka – 0,5 kg
  3. Czosnek – kilka ząbków
  4. Masło klarowane – 2 łyżki
  5. Boczek w platerkach – 4 plasterki
  6. Sól, pieprz, pieprz cayenne

Na co zwrócić uwagę:

Warzywa gotujemy chwilę, nie chcemy żeby straciły zielony kolor.

Krojąc szparagi, kroimy na takie części żeby główki były ładną oddzielną częścią.

Wykonanie:

  1. Gotujemy kaszę gryczaną
  2. W garnku zagotowujemy wodę. Wodę solimy.
  3. Myjemy i kroimy warzywa, czyli szparagi i fasolkę. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kilka części. Z fasolki usuwamy końcówki i kroimy na pół.
  4. Do gotującej się wody wrzucamy fasolkę i gotujemy 3 minuty.
  5. Do fasolki dorzucamy szparagi i całość gotujemy kolejne 3 minuty.
  6. Po tym czasie wyciągamy warzywa.
  7. Na patelni smażymy boczek. Boczek kroimy na mniejsze części. Jeśli boczek jest bardzo chudy odrazu dodajemy łyżkę masła. Jeśli boczek jest tłusty to go wytapiamy.
  8. W międzyczasie obieramy i kroimy czosnek.
  9. Do boczku dodajemy czosnek i smażymy chwilę. Na koniec dodajemy ugotowane warzywa.
  10. Dodajemy masła i całość jeszcze chwilkę smażymy.
  11. Na koniec przyprawiamy u nas sól, czarny pieprz i pieprz cayenne.

Podajemy z ulubionym dodatkiem. U nas była to kasza gryczana, oczywiście może być to kasza jaglana, makaron albo ryż.

Data dodania: 15 czerwca, 2023