Wiosenny obiad, czyli szparagi, zielona fasolka i boczek
Lubimy jeść szparagi i kiedy tylko pojawia się na nie sezon gotujemy przeróżne dania. Dzisiaj obiad w wersji z boczkiem.
Czas wykonania i ilość pracy:
Gotowanie kaszy – 15 minut
Przygotowanie warzyw – 5 minut
Gotowanie warzyw – 6 minut
Smażenie boczku i potem warzyw ok 7 minut
Potrzebne przybory kuchenne:
Patelnia
Garnek
Składniki:
- Szparagi zielone – pęczek
- Zielona fasolka – 0,5 kg
- Czosnek – kilka ząbków
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Boczek w platerkach – 4 plasterki
- Sól, pieprz, pieprz cayenne
Na co zwrócić uwagę:
Warzywa gotujemy chwilę, nie chcemy żeby straciły zielony kolor.
Krojąc szparagi, kroimy na takie części żeby główki były ładną oddzielną częścią.
Wykonanie:
- Gotujemy kaszę gryczaną
- W garnku zagotowujemy wodę. Wodę solimy.
- Myjemy i kroimy warzywa, czyli szparagi i fasolkę. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kilka części. Z fasolki usuwamy końcówki i kroimy na pół.
- Do gotującej się wody wrzucamy fasolkę i gotujemy 3 minuty.
- Do fasolki dorzucamy szparagi i całość gotujemy kolejne 3 minuty.
- Po tym czasie wyciągamy warzywa.
- Na patelni smażymy boczek. Boczek kroimy na mniejsze części. Jeśli boczek jest bardzo chudy odrazu dodajemy łyżkę masła. Jeśli boczek jest tłusty to go wytapiamy.
- W międzyczasie obieramy i kroimy czosnek.
- Do boczku dodajemy czosnek i smażymy chwilę. Na koniec dodajemy ugotowane warzywa.
- Dodajemy masła i całość jeszcze chwilkę smażymy.
- Na koniec przyprawiamy u nas sól, czarny pieprz i pieprz cayenne.
Podajemy z ulubionym dodatkiem. U nas była to kasza gryczana, oczywiście może być to kasza jaglana, makaron albo ryż.
Data dodania: 15 czerwca, 2023