Przekładaniec wołowo-warzywny
Dziś trochę inne wydanie pieczonej wołowiny z warzywami. W przepisie wykorzystaliśmy mieloną ligawę, ale może to być dowolne mięso mielone. Przepis możemy dowolnie modyfikować, dodać więcej sera, mniej warzyw, więcej mięska 😉
Czas wykonania i ilość pracy:
Przygotowanie dania trwa około 10 minut, potem pieczenie ok 40 minut.
Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania.
Potrzebne przybory kuchenne:
- małe naczynie żaroodporne
- piekarnik
Składniki:
- mięso mielone wołowe – 300 g
- marchewki – 2 sztuki
- pietuszka – 2 sztuki
- cebula – 1 sztuka
- kozi ser w plastrach – 1 opakowanie (można zastąpić serem żółtym)
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
- oliwa z oliwek
Podane składniki są potrzebne do wykonania dania na 3-4 osoby lub na dwa obiady dla 2 osób 😉
Na co zwrócić uwagę:
W zależności od piekarnika obserwujmy czy mięso jest już upieczone. Do tego przepisu możemy wykorzystać również mięso mielone z indyka lub wołowo-wieprzowe.
Wykonanie:
- Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Piekarnik nagrzewamy na 170 stopni w opcji góra dół.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: warzywa – mięso – ser, warzywa – mięso – ser. Na pierwszą warstwę warzyw wlałam odrobinę oliwy. W części warzyw dodawałam również przyprawy.
- Całość piekłam ok 40 minut.
Data dodania: 10 lutego, 2022