Przekładaniec wołowo-warzywny

Dziś trochę inne wydanie pieczonej wołowiny z warzywami. W przepisie wykorzystaliśmy mieloną ligawę, ale może to być dowolne mięso mielone. Przepis możemy dowolnie modyfikować, dodać więcej sera, mniej warzyw, więcej mięska 😉

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie dania trwa około 10 minut, potem pieczenie ok 40 minut.

Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania.

Potrzebne przybory kuchenne:

  • małe naczynie żaroodporne
  • piekarnik

Składniki:

  • mięso mielone wołowe – 300 g
  • marchewki – 2 sztuki
  • pietuszka – 2 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • kozi ser w plastrach – 1 opakowanie (można zastąpić serem żółtym)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • oliwa z oliwek

Podane składniki są potrzebne do wykonania dania na 3-4 osoby lub na dwa obiady dla 2 osób 😉

Na co zwrócić uwagę:

W zależności od piekarnika obserwujmy czy mięso jest już upieczone. Do tego przepisu możemy wykorzystać również mięso mielone z indyka lub wołowo-wieprzowe.

Wykonanie:

  1. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Piekarnik nagrzewamy na 170 stopni w opcji góra dół.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: warzywa – mięso – ser, warzywa – mięso – ser. Na pierwszą warstwę warzyw wlałam odrobinę oliwy. W części warzyw dodawałam również przyprawy.
  4. Całość piekłam ok 40 minut.

Data dodania: 10 lutego, 2022