Udka z królika sous vide
Mięso z królika gotowanego metodą sous vide jest super mięciutkie. Obecnie sous vide to nasza ulubiona metoda przygotowania mięsa, ponieważ gotuje się tak naprawdę samo, a zawsze jest pyszne.
Udka z królika metodą sous vide w temperaturze 64 stopni Celsjusza gotowaliśmy przez 3,5 godziny.
Czas wykonania i ilość pracy:
Przygotowanie marynaty do królika ok 10 minut.
Zapakowanie królika próżniowo, włączenie cyrkulatora itp ok 10 minut.
Przygotowanie sosu ok 5 minut.
Zarumienienie królika ok 5 minut.
Potrzebne przybory kuchenne:
- cyrkulator sous vide
- pakowarka próżniowa
- garnek/naczynie do gotowania sous vide
- patelnia
- opalarka gazowa/palnik gazowy
Składniki:
- królik – 3 udka
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – kilka ząbków
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, pieprze cayenne lub inne ulubione przyprawy
- oliwa z oliwek
- mąka – 1 łyżka do zagęszczenia sosu
Jako dodatki: kasza, ryż, ziemniaki plus ulubione warzywa.
Na co zwrócić uwagę:
Królika w marynacie warto przygotować dzień wcześniej.
Jeśli będziemy opalać królika palnikiem gazowym nie musimy go jakoś mocno suszyć, jeśli chcielibyśmy zarumienić go na patelni to wtedy musimy go trochę wytrzeć np. ręcznikiem papierowym.
Wykonanie:
- Przygotowujemy marynatę, czyli kroimy na drobno cebulę, czosnek. Dodajemy przyprawy i oliwę. Do marynaty wkładamy królika i chowamy do lodówki na noc, albo na dzień i noc.
- Mięso razem z marynatą przekładamy do woreczków i pakujemy próżniowo.
- Mięso sosu vide przygotowujemy na 64 stopnie Celsjusza i gotujemy przez 3,5 godziny.
- Po ugotowaniu powstały płyn przelewamy na patelnię, a królika przekładamy na jakieś naszynie.
- Królika przez chwilę opalamy palnikiem gazowym, chcemy żeby się lekko zarumienił.
- Na patelni podgrzewamy powstały sos i dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej aby go zagęścić.
- Jemy! Królik jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach.
Data dodania: 5 lutego, 2022