Tarta z gruszkami, orzechami i gorgonzolą

Ten przepis idealnie sprawdzi się na obiad, ale my go lubimy przede wszystkim jako kolację lub przekąskę do wina 😉 Słodkie gruszki z orzechami i gorgonzolą tworzą idealne połączenie.

Czas wykonania i ilość pracy:

Ciasto na tartę możecie przygotować wcześniej i trzymać w lodówce/zamrażalniku. To jest tak naprawdę najdłuższa część, ponieważ po zagnieceniu ciasta musi się ono schłodzić około 30 minut.

Potem pieczenie spodu to zależnie od piekarnika ok 8 – 12 minut.

Pieczenie całości to kolejne 10 minut.

Potrzebne przybory kuchenne:

  • Miska
  • Tortownica
  • Wałek
  • Patelnia
  • Piekarnik

Składniki:

Składniki na spód do tarty (wystarczy na 2 małe spody):

  • mąka pszenna – 200 g
  • masło – 120 g
  • szczypta soli
  • jajko – 1 sztuka
  • woda – 1 łyżka

Składniki na środek tarty:

  • gruszki – 4 sztuki
  • orzechy laskowe
  • orzechy pekan (mogą być włoskie)
  • ser gorgonzola – 1 opakowanie (150 g)
  • biały rum/białe wino – opcjonalnie
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła/masła klarowanego

Na co zwrócić uwagę:

Pierwszą sprawą jest pieczenie spodu do tarty. Każdy piekarnik trochę inaczej piecze, także warto brzegi tarty owinąć folią, żeby za bardzo się nie spaliły. Ważne też jest obciążenie spodu na początku pieczenia, ja na spodzie robię dziurki widelcem, następnie nakładam folię i jako obciążenie używam formy do babki. Potem ściągam obciążenie, folię i dopiekam jeszcze chwilę. Foli nie wyrzucam, ponieważ jak już spód przestygnie i nałożę farsz to brzegi tarty znowu owijam folią, żeby się nie spaliły.

Drugą sprawą jest farsz. Jeśli nasze gruszki są super miękkie to smażmy je tylko chwilę, bo nie chcemy żeby się rozciapały, chcemy, aby nadal miały konsystencję gruszki 😉

Wykonanie:

Spód do tarty:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli, jajko i zagniatamy.
  2. Z ciasta powstanie kruszonka, dodajemy łyżkę wody i zagniatamy w kulkę.
  3. Oczywiście jeśli mamy odpowiedni mikser możemy go wykorzystać. Ja zagniatam ciasto ręcznie.
  4. Ciasto dzielimy na dwie część, owijamy folią i chowamy do lodówki na około 30 minut.
  5. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy/blacie podsypanym mąką. Ciasto powinno być rozwałkowane na okrąg o średnicy większej niż nasza tortownica.
  7. Ciasto przenosimy na tortownicę, wykładamy spód i oblepiamy brzegi tortownicy. W spodzie robimy dziurki widelcem.
  8. Ciasto przykrywamy folią, wykładamy obciążenie.
  9. Pieczemy ok 8 minut, ściągamy folię i obciążenie i pieczemy kolejne 5 minut, tak żeby ciasto się zarumieniło. Musimy obserwować, żeby brzegi ciasta nie były spalone.
  10. Ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

Środek:

  1. Obieramy gruszki i kroimy na kawałki.
  2. Orzechy siekamy, nie musi to być super drobno.
  3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła
  4. Na rozgrzaną patelnię dodajemy gruszki i chwilę smażymy.
  5. Następnie dodajemy orzechy, chwilkę smażymy i wlewamy odrobinę wody.
  6. Gdy woda odparuje z patelni wlewamy odrobinę alkoholu, u mnie ostatnio był to biały rum.
  7. Po odparowaniu płynów wyłączamy ogień pod patelnią.
  8. Na przestudzony spód wykładamy gruszki z orzechami i rozkładamy na nich ser gorgonzola pocięty w plastry. Możemy przygotowany farsz również posolić i popieprzyć.
  9. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzany na 180 stopni przez ok 10 minut. Musimy obserwować kiedy ser się rozpuści wówczas danie jest gotowe.

Data dodania: 7 lutego, 2022