Szparagi pieczone z boczkiem

Jak wiosna, to szparagi. Tak też kojarzy mi się to danie. Od lat szparagi owinięte w boczek i pieczone jemy na wiosnę na śniadanie. Polecam. Szybki, proste i pyszne.

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie 5 minut

Pieczenie 15 minut

Potrzebne przybory kuchenne:

Piekarnik

Składniki:

  1. Pęczek zielonych szparagów
  2. Boczek surowy
  3. Oliwa z oliwek

Na co zwrócić uwagę:

Kupujmy szparagi, które są długie, bo i tak dolną część musimy uciąć 🙂

Wykonanie:

  1. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy zdrewniałe końcówki. Tych końcówek nie wyrzucamy, można je dodać np. do gotowania bulionu/rosołu.
  2. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni Celsjusza, grzanie góra dół.
  3. Szparagi po 2, po 3 zależnie jakiej są grubości owijamy plasterkami boczku. Owijamy ciasno.
  4. Następnie kropimy oliwą z oliwek. Jeśli mamy pędzelek to smarujemy tym pędzelkiem.
  5. Pieczemy ok 15 minut.
  6. Po pieczeniu podajemy tak jak lubimy, u nas w wersji śniadaniowej z gotowanym jajkiem i wiosenną sałatką.
  7. Smacznego

Data dodania: 1 maja, 2023