Szparagi pieczone z boczkiem
Jak wiosna, to szparagi. Tak też kojarzy mi się to danie. Od lat szparagi owinięte w boczek i pieczone jemy na wiosnę na śniadanie. Polecam. Szybki, proste i pyszne.
Czas wykonania i ilość pracy:
Przygotowanie 5 minut
Pieczenie 15 minut
Potrzebne przybory kuchenne:
Piekarnik
Składniki:
- Pęczek zielonych szparagów
- Boczek surowy
- Oliwa z oliwek
Na co zwrócić uwagę:
Kupujmy szparagi, które są długie, bo i tak dolną część musimy uciąć 🙂
Wykonanie:
- Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy zdrewniałe końcówki. Tych końcówek nie wyrzucamy, można je dodać np. do gotowania bulionu/rosołu.
- Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni Celsjusza, grzanie góra dół.
- Szparagi po 2, po 3 zależnie jakiej są grubości owijamy plasterkami boczku. Owijamy ciasno.
- Następnie kropimy oliwą z oliwek. Jeśli mamy pędzelek to smarujemy tym pędzelkiem.
- Pieczemy ok 15 minut.
- Po pieczeniu podajemy tak jak lubimy, u nas w wersji śniadaniowej z gotowanym jajkiem i wiosenną sałatką.
- Smacznego
Data dodania: 1 maja, 2023