Steki z jagnięciny

Steki z jagnięciny przygotowaliśmy metodą sous vide. Jest to obecnie według nas najlepsza metoda i steki zawsze się udają. Najpierw przygotowujemy steki sous vide, zgodnie z czasem i temperaturą dla danego mięsa, a potem w ramach pysznego wykończenia smażymy chwilkę na patelni.

Rostbef z jagnięciny przygotowywaliśmy 3 godziny metodą sous vide na 57 stopni Celsjusza.

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie zajmuje chwilkę.

Gotowanie sous vide – 3 godziny.

Potrzebne przybory kuchenne:

  • pakowarka próżniowa
  • cyrkulator sous vide
  • garnek/naczynie do sous vide
  • patelnia

Składniki:

  1. rozbef jagnięcy – u nas 5 steków
  2. sól, pieprz, pieprz cayenne
  3. masło klarowane do podsmażenia
  4. dodatki do steka u nas fasolka szparagowa

Podane składniki wystarczą na obiad dla dwóch osób.

 

Na co zwrócić uwagę:

Przyprawione mięso warto zapakować próżniowo dzień wcześniej przed planowanym gotowaniem.

Po wyjęciu steków z sous vide trzeba zlać płyn, który powstał. Po pierwsze ten płyn można wykorzystać do smażenia warzyw, które będą dodatkiem do mięsa. Po drugie można po prostu zrobić sos i ulepszyć go dodając masła/wino/rozmaryn.

Stek po wyjęciu z sous vide nie wygląda rewelacyjnie, jednak po podsmażeniu nabiera super koloru i chrupkości.

Jeśli steka będziemy chcieli usmażyć musimy go dobrze osuszyć, np. ręcznikiem papierowym. Jeśli będzie bardzo wilgotny to będzie strzelać na patelni 😉 wówczas musimy mieć jakąś przykrywkę.

 

Wykonanie:

  1. Mięso przygotowaliśmy w dwóch wersjach: z solą i pieprzem czarnym oraz solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne.
  2. Mięso zapakowaliśmy próżniowo.
  3. Cyrkulator sous vide ustawiliśmy na 57 stopni i gotowaliśmy 3 godziny.
  4. Po ugotowaniu powstały płyn należy zlać i wykorzystać później. Steki należy osuszyć.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy fasolkę, która u nas stanowiła dodatek do steków. W trakcie smażenia do fasolki wlewamy płyn powstały w trakcie gotowania sous vide. Usmażoną fasolkę przekładamy na oddzielny talerz. My fasolkę smażymy 6 minut.
  6. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dobrze rozgrzewamy patelnie i wkładamy steki. Smażymy je po 30-40 sekund na stronę, mają się ładnie zarumienić.

 

To tyle! smacznego 😉 Drugą część steków po ugotowaniu sous vide i ostudzeniu schowaliśmy do lodówki i kolejnego dnia rozpoczęliśmy od punktu 5.

Data dodania: 7 lutego, 2022