Steki z jagnięciny
Steki z jagnięciny przygotowaliśmy metodą sous vide. Jest to obecnie według nas najlepsza metoda i steki zawsze się udają. Najpierw przygotowujemy steki sous vide, zgodnie z czasem i temperaturą dla danego mięsa, a potem w ramach pysznego wykończenia smażymy chwilkę na patelni.
Rostbef z jagnięciny przygotowywaliśmy 3 godziny metodą sous vide na 57 stopni Celsjusza.
Czas wykonania i ilość pracy:
Przygotowanie zajmuje chwilkę.
Gotowanie sous vide – 3 godziny.
Potrzebne przybory kuchenne:
- pakowarka próżniowa
- cyrkulator sous vide
- garnek/naczynie do sous vide
- patelnia
Składniki:
- rozbef jagnięcy – u nas 5 steków
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- masło klarowane do podsmażenia
- dodatki do steka u nas fasolka szparagowa
Podane składniki wystarczą na obiad dla dwóch osób.
Na co zwrócić uwagę:
Przyprawione mięso warto zapakować próżniowo dzień wcześniej przed planowanym gotowaniem.
Po wyjęciu steków z sous vide trzeba zlać płyn, który powstał. Po pierwsze ten płyn można wykorzystać do smażenia warzyw, które będą dodatkiem do mięsa. Po drugie można po prostu zrobić sos i ulepszyć go dodając masła/wino/rozmaryn.
Stek po wyjęciu z sous vide nie wygląda rewelacyjnie, jednak po podsmażeniu nabiera super koloru i chrupkości.
Jeśli steka będziemy chcieli usmażyć musimy go dobrze osuszyć, np. ręcznikiem papierowym. Jeśli będzie bardzo wilgotny to będzie strzelać na patelni 😉 wówczas musimy mieć jakąś przykrywkę.
Wykonanie:
- Mięso przygotowaliśmy w dwóch wersjach: z solą i pieprzem czarnym oraz solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne.
- Mięso zapakowaliśmy próżniowo.
- Cyrkulator sous vide ustawiliśmy na 57 stopni i gotowaliśmy 3 godziny.
- Po ugotowaniu powstały płyn należy zlać i wykorzystać później. Steki należy osuszyć.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy fasolkę, która u nas stanowiła dodatek do steków. W trakcie smażenia do fasolki wlewamy płyn powstały w trakcie gotowania sous vide. Usmażoną fasolkę przekładamy na oddzielny talerz. My fasolkę smażymy 6 minut.
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dobrze rozgrzewamy patelnie i wkładamy steki. Smażymy je po 30-40 sekund na stronę, mają się ładnie zarumienić.
To tyle! smacznego 😉 Drugą część steków po ugotowaniu sous vide i ostudzeniu schowaliśmy do lodówki i kolejnego dnia rozpoczęliśmy od punktu 5.
Data dodania: 7 lutego, 2022