Steki wołowe z grilla
Lubimy grillować, dlatego sezon rozpoczynamy najwcześniej jak to jest możliwe. Jednak do tej pory nie grillowaliśmy steków wołowych. Chcieliśmy, żeby się udały, dlatego wcześniej przygotowaliśmy je metodą sous vide, a potem krótko zarumieniliśmy na grillu. Steki wyszły bardzo dobre w środku były mięciutkie i miały chrupiącą skórkę.
W przepisie wykorzystaliśmy steki wołowe – antrykot oraz krzyżowa.
Metodą sous vide gotowaliśmy steki w temperaturze 58 stopni Celsjusza, przez 2 godziny 20 minut.
Czas wykonania i ilość pracy:
Przygotowanie steków ok 10 minut.
Gotowanie metodą sous vide ok 2 godziny 20 minut.
Grillowanie ok 10 minut.
Potrzebne przybory kuchenne:
- cyrkulator sous vide
- pakowarka próżniowa
- grill
Składniki:
- steki wołowe: antrykot, krzyżowa
- sól, pieprz, papryka gochugaru
Na co zwrócić uwagę:
Mięso najlepiej zapakować próżniowo dzień przed gotowaniem.
Jeśli zdecydujemy się grillować nasze mięso na tradycyjnym grillu musimy uważać, żeby za bardzo nie spalić naszych steków. My w trakcie grillowania podlewaliśmy steki płynem, który powstał w trakcie gotowania sous vide.
Wykonanie:
- Przyprawiamy steki: antrykot sól i pieprz, krzyżowa sól i papryka gochugaru.
- Mięso pakujemy próżniowo.
- Mięso gotujemy sous vide w 58 stopniach Celsjusza przez 2 godziny 20 minut.
- Mięso zabraliśmy na grilla, także zdążyło przestygnąć.
- Na grillu opiekamy mięso z dwóch stron i na kilka razy podlewamy je płynem, który został w woreczkach po gotowaniu sous vide.
Data dodania: 12 lutego, 2022