Steki wołowe z grilla

Lubimy grillować, dlatego sezon rozpoczynamy najwcześniej jak to jest możliwe. Jednak do tej pory nie grillowaliśmy steków wołowych. Chcieliśmy, żeby się udały, dlatego wcześniej przygotowaliśmy je metodą sous vide, a potem krótko zarumieniliśmy na grillu. Steki wyszły bardzo dobre w środku były mięciutkie i miały chrupiącą skórkę.

W przepisie wykorzystaliśmy steki wołowe – antrykot oraz krzyżowa.

Metodą sous vide gotowaliśmy steki w temperaturze 58 stopni Celsjusza, przez 2 godziny 20 minut.

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie steków ok 10 minut.

Gotowanie metodą sous vide ok 2 godziny 20 minut.

Grillowanie ok 10 minut.

Potrzebne przybory kuchenne:

  • cyrkulator sous vide
  • pakowarka próżniowa
  • grill

Składniki:

  1. steki wołowe: antrykot, krzyżowa
  2. sól, pieprz, papryka gochugaru

Na co zwrócić uwagę:

Mięso najlepiej zapakować próżniowo dzień przed gotowaniem.

Jeśli zdecydujemy się grillować nasze mięso na tradycyjnym grillu musimy uważać, żeby za bardzo nie spalić naszych steków. My w trakcie grillowania podlewaliśmy steki płynem, który powstał w trakcie gotowania sous vide.

Wykonanie:

  1. Przyprawiamy steki: antrykot sól i pieprz, krzyżowa sól i papryka gochugaru.
  2. Mięso pakujemy próżniowo.
  3. Mięso gotujemy sous vide w 58 stopniach Celsjusza przez 2 godziny 20 minut.
  4. Mięso zabraliśmy na grilla, także zdążyło przestygnąć.
  5. Na grillu opiekamy mięso z dwóch stron i na kilka razy podlewamy je płynem, który został w woreczkach po gotowaniu sous vide.

 

 

Data dodania: 12 lutego, 2022