Sernik pomarańczowy
Ostatnio miałam wielką chęć na cytrusy, dlatego stwierdziłam, że nie będę kolejny raz piec sernika kokosowego, tylko zrobię sernik pomarańczowy! Tak też powstało to pyszne ciasto 🙂 Dodatkowo do dekoracji przygotowałam karmelizowane pomarańcze, które są prawdziwą pychotką.
Czas wykonania i ilość pracy:
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego po zrobieniu zakupów nie chowałam ich już do lodówki tylko czekały na swoją kolej.
Przygotowywanie zajmuje ok 30 minut, ale potem pieczenie i studzenie ciasta jest czasochłonne, jednak naprawdę warto!
Potrzebne przybory kuchenne:
- Tortownica
- Mikser
- Piekarnik
- Tarka
Składniki:
Masa serowa
- Zmielony twaróg u nas Wieluń – 2 opakowania po 450 g
- Serek mascarpone – 500 g
- Śmietanka 30% – 3 łyżki
- Biała czekolada – 1 tabliczka
- Jajka – 6 sztuk
- Mąka ziemniaczana – 5 płaskich łyżek
- Duża pomarańcza
Do dekoracji dżem gorzka pomarańcza
Do dekoracji karmelizowane pomarańcze:
- Pomarańcze – 2 sztuki
- Masło klarowane – 3 łyżki
- Woda – pół szklanki
- Goździki – 10 sztuk
- Cynamon mielony
- Cukier trzcinowy – 3 łyżki
Na co zwrócić uwagę:
Musimy kupić dobry ser, np. Wieluń lub Piątnica.
Ser, jajka i mascarpone do masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową.
Pomarańcza powinna być spora, abyśmy mieli z czego zetrzeć skórkę 😉
Nasze ciasto nie ma spodu, ale nie martwmy się tym, naprawdę ma dobrą konsystencję.
Wykonanie:
Masa serowa:
- Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni w opcji góra-dół.
- Śmietankę podgrzewamy w małym garnku. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia.
- W dużej misce mieszamy mikserem ser z mascarpone.
- Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy wolno. Warto rozbijać jajka w oddzielnej miseczce/kubku i po jednym jajku dodawać do masy serowej.
- Na koniec dodajemy przesianą przez sitko mąkę i całość mieszamy.
- Tortownicę wstawiamy do piekarnika i obok ustawiamy keksówkę wypełnioną wrzącą wodą (jeśli keksówka nie mieści się obok możemy ustawić ją na dole piekarnika).
- Sernik pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut, potem temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy 90 minut.
- Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu sernika, najpierw lekko uchylamy piekarnik na ok 30 minut, potem uchylamy całkowicie i dopiero po ok godzinie wyciągamy sernik z piekarnika.
- Po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz i chowamy go do lodówki.
- Polewę możemy przygotować kolejnego dnia.
Karmelizowane pomarańcze:
- Pomarańcze myjemy, osuszamy.
- Pomarańcze kroimy w plasterki, grubości ok 3-4 mm.
- Następnie odcinamy skórkę. Plasterków powinno nam wyjść ok 10
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, goździki cynamon, wlewamy wodę.
- Dodajemy plastry pomarańczy, trzeba to robić ostrożnie, aby się nie rozwaliły.
- Karmelizujemy ok 15 minut.
- Pomarańcze w trakcie karmelizacji delikatnie obracamy, ja użyłam łopatki i widelca, aby się nie rozwaliły.
- Usmażone pomarańcze przekładamy na talerz/tackę do ostudzenia.
Data dodania: 14 kwietnia, 2022