Sernik pomarańczowy

Ostatnio miałam wielką chęć na cytrusy, dlatego stwierdziłam, że nie będę kolejny raz piec sernika kokosowego, tylko zrobię sernik pomarańczowy! Tak też powstało to pyszne ciasto 🙂 Dodatkowo do dekoracji przygotowałam karmelizowane pomarańcze, które są prawdziwą pychotką.

Czas wykonania i ilość pracy:

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego po zrobieniu zakupów nie chowałam ich już do lodówki tylko czekały na swoją kolej.

Przygotowywanie zajmuje ok 30 minut, ale potem pieczenie i studzenie ciasta jest czasochłonne, jednak naprawdę warto!

Potrzebne przybory kuchenne:

  • Tortownica
  • Mikser
  • Piekarnik
  • Tarka

Składniki:

Masa serowa

  1. Zmielony twaróg u nas Wieluń – 2 opakowania po 450 g
  2. Serek mascarpone – 500 g
  3. Śmietanka 30% – 3 łyżki
  4. Biała czekolada – 1 tabliczka
  5. Jajka – 6 sztuk
  6. Mąka ziemniaczana – 5 płaskich łyżek
  7. Duża pomarańcza

Do dekoracji dżem gorzka pomarańcza

Do dekoracji karmelizowane pomarańcze:

  1. Pomarańcze – 2 sztuki
  2. Masło klarowane – 3 łyżki
  3. Woda – pół szklanki
  4. Goździki – 10 sztuk
  5. Cynamon mielony
  6. Cukier trzcinowy – 3 łyżki

Na co zwrócić uwagę:

Musimy kupić dobry ser, np. Wieluń lub Piątnica.

Ser, jajka i mascarpone do masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową.

Pomarańcza powinna być spora, abyśmy mieli z czego zetrzeć skórkę 😉

Nasze ciasto nie ma spodu, ale nie martwmy się tym, naprawdę ma dobrą konsystencję.

Wykonanie:

Masa serowa:

  1. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni w opcji góra-dół.
  2. Śmietankę podgrzewamy w małym garnku. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia.
  3. W dużej misce mieszamy mikserem ser z mascarpone.
  4. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy wolno. Warto rozbijać jajka w oddzielnej miseczce/kubku i po jednym jajku dodawać do masy serowej.
  5. Na koniec dodajemy przesianą przez sitko mąkę i całość mieszamy.
  6. Tortownicę wstawiamy do piekarnika i obok ustawiamy keksówkę wypełnioną wrzącą wodą (jeśli keksówka nie mieści się obok możemy ustawić ją na dole piekarnika).
  7. Sernik pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut, potem temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy 90 minut.
  8. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu sernika, najpierw lekko uchylamy piekarnik na ok 30 minut, potem uchylamy całkowicie i dopiero po ok godzinie wyciągamy sernik z piekarnika.
  9. Po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz i chowamy go do lodówki.
  10. Polewę możemy przygotować kolejnego dnia.

Karmelizowane pomarańcze:

  1. Pomarańcze myjemy, osuszamy.
  2. Pomarańcze kroimy w plasterki, grubości ok 3-4 mm.
  3. Następnie odcinamy skórkę. Plasterków powinno nam wyjść ok 10
  4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, goździki cynamon, wlewamy wodę.
  5. Dodajemy plastry pomarańczy, trzeba to robić ostrożnie, aby się nie rozwaliły.
  6. Karmelizujemy ok 15 minut.
  7. Pomarańcze w trakcie karmelizacji delikatnie obracamy, ja użyłam łopatki i widelca, aby się nie rozwaliły.
  8. Usmażone pomarańcze przekładamy na talerz/tackę do ostudzenia.

Data dodania: 14 kwietnia, 2022