Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Roladki z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami to bardzo efektowny obiad. Przyrządziłam do nich również sos pomidorowo-oliwkowy i podałam z kaszą jaglaną.

Czas wykonania i ilość pracy:

Nie jest to szybki obiad, ale jest dosyć prosty i efektowny

  1. Przygotowanie farszu ok 15 minut
  2. Przygotowanie piersi z kurczaka ok 5 minut
  3. Zawinięcie roladek 10 minut
  4. Chłodzenie w lodówce ok godziny
  5. Smażenie ok 10 minut
  6. Przygotowanie i gotowanie sosu ok 10 minut
  7. Ugotowanie kaszy jaglanej 15 minut

Potrzebne przybory kuchenne:

Patelnia lub duży garnek

Tłuczek do mięsa

Folia spożywcza do zawinięcia roladek

Składniki:

Składniki na roladki:

  1. Podwójna pierś z kurczaka – 1 sztuka
  2. Szpinak mrożony – u mnie 3/4 paczki
  3. Czosnek – kilka ząbków
  4. Suszone pomidory – 8 sztuk
  5. Oliwa z oliwek do smażenia
  6. Przyprawy to sól, pieprz
  7. Jogurt naturalny – połowa dużego opakowania

Składniki na sos:

  1. Puszka krojonych pomidorów
  2. Czarne oliwki – połowa słoika
  3. Czosnek – kilka ząbków
  4. Przyprawy: sól, pieprz, oregano

Na co zwrócić uwagę:

Krojąc kurczaka na plastry róbmy jak najcieńsze. Jeśli nie ukroimy cienkich plastrów to potem trzeba je dobrze rozbić.

Z podwójnej piersi kurczaka u nas wyszło 6 roladek, a spokojnie mogło być 8. Jednak trochę za grubo pokroiłam kurczaka.

Gdy mamy grube kawałki ciężko to ładnie zwinąć i potem przy smażeniu roladki się rozwalają i trzeba uważać przy obracaniu.

Smażąc roladki, trzeba być cierpliwym i delikatnie je obracać, tak żeby się nie rozwaliły.

Wykonanie:

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy na płaty i oprószamy solą oraz pieprzem.
  2. Suszone pomidory kroimy na kawałki, czosnek obieramy i kroimy.
  3. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pomidory, następnie czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy szpinak, ja dodałam zamrożony i dusiłam całość ok 10 minut.
  4. Na koniec do garnka dodajemy, jogurt naturalny i przyprawy. Mieszamy, a potem całość odstawiamy do ostudzenia.
  5. Na plastrach kurczaka nakładamy farsz, zwijamy w rurkę i owijamy folią spożywczą. Taką czynność wykonujemy ze wszystkimi roladkami.
  6. Przygotowane roladki chowamy do lodówki na około godzinę.
  7. Następnie na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane i smażymy roladki. Smażymy ok 3-4 minuty na stronę. Przy obracaniu trzeba uważać żeby roladki się nie rozwaliły.
  8. Zdejmujemy roladki z patelni/garnka.
  9. Oliwki kroimy na plasterki, czosnek kroimy w kostkę.
  10. W tym samy garnku, w którym smażyliśmy roladki smażymy oliwki i czosnek. Po ok 2 minutach dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy i całość smażymy jeszcze ok 10 minut aż sosik zgęstnieje.

Roladki z sosem podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas była to kasza jaglana.

Data dodania: 12 czerwca, 2023