Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Roladki z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami to bardzo efektowny obiad. Przyrządziłam do nich również sos pomidorowo-oliwkowy i podałam z kaszą jaglaną.
Czas wykonania i ilość pracy:
Nie jest to szybki obiad, ale jest dosyć prosty i efektowny
- Przygotowanie farszu ok 15 minut
- Przygotowanie piersi z kurczaka ok 5 minut
- Zawinięcie roladek 10 minut
- Chłodzenie w lodówce ok godziny
- Smażenie ok 10 minut
- Przygotowanie i gotowanie sosu ok 10 minut
- Ugotowanie kaszy jaglanej 15 minut
Potrzebne przybory kuchenne:
Patelnia lub duży garnek
Tłuczek do mięsa
Folia spożywcza do zawinięcia roladek
Składniki:
Składniki na roladki:
- Podwójna pierś z kurczaka – 1 sztuka
- Szpinak mrożony – u mnie 3/4 paczki
- Czosnek – kilka ząbków
- Suszone pomidory – 8 sztuk
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Przyprawy to sól, pieprz
- Jogurt naturalny – połowa dużego opakowania
Składniki na sos:
- Puszka krojonych pomidorów
- Czarne oliwki – połowa słoika
- Czosnek – kilka ząbków
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano
Na co zwrócić uwagę:
Krojąc kurczaka na plastry róbmy jak najcieńsze. Jeśli nie ukroimy cienkich plastrów to potem trzeba je dobrze rozbić.
Z podwójnej piersi kurczaka u nas wyszło 6 roladek, a spokojnie mogło być 8. Jednak trochę za grubo pokroiłam kurczaka.
Gdy mamy grube kawałki ciężko to ładnie zwinąć i potem przy smażeniu roladki się rozwalają i trzeba uważać przy obracaniu.
Smażąc roladki, trzeba być cierpliwym i delikatnie je obracać, tak żeby się nie rozwaliły.
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy na płaty i oprószamy solą oraz pieprzem.
- Suszone pomidory kroimy na kawałki, czosnek obieramy i kroimy.
- W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pomidory, następnie czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy szpinak, ja dodałam zamrożony i dusiłam całość ok 10 minut.
- Na koniec do garnka dodajemy, jogurt naturalny i przyprawy. Mieszamy, a potem całość odstawiamy do ostudzenia.
- Na plastrach kurczaka nakładamy farsz, zwijamy w rurkę i owijamy folią spożywczą. Taką czynność wykonujemy ze wszystkimi roladkami.
- Przygotowane roladki chowamy do lodówki na około godzinę.
- Następnie na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane i smażymy roladki. Smażymy ok 3-4 minuty na stronę. Przy obracaniu trzeba uważać żeby roladki się nie rozwaliły.
- Zdejmujemy roladki z patelni/garnka.
- Oliwki kroimy na plasterki, czosnek kroimy w kostkę.
- W tym samy garnku, w którym smażyliśmy roladki smażymy oliwki i czosnek. Po ok 2 minutach dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy i całość smażymy jeszcze ok 10 minut aż sosik zgęstnieje.
Roladki z sosem podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas była to kasza jaglana.
Data dodania: 12 czerwca, 2023