Pyszny sos pomidorowy – idealny do makaronu, kaszy, ryżu
Ten sos sprawdza się jako samodzielny dodatek do makaronu, kaszy, ryżu. Może również stanowić bazę do innych dań. Możemy dodać do niego krewetek, sera typu parmezan. Jednak sam jest naprawdę pyszny i łatwy w przygotowaniu.
Czas wykonania i ilość pracy:
Przygotowanie składników ok 5 minut
Gotowanie sosu na wolnym ogniu ok 25 minut.
Potrzebne przybory kuchenne:
- Garnek
- Praska do czosnku – opcjonalnie
Składniki:
- Pomidory krojone w puszcze – 1 sztuka
- Mały słoik czarnych drylowanych oliwek
- Czosnek – 4 spore ząbki
- Kapary – kilka sztuk
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
- Ulubione dodatki do podania. U nas tym razem kasza jaglana.
Podane składniki wystarczć do przygotowania dania dla 2 osób.
Na co zwrócić uwagę:
Musimy cierpliwie na wolnym ogniu gotować sosik. Sos będzie gotowy, gdy po przejechaniu łyżką nie wróci na swoje miejsce, czyli powinien się porządnie zredukować.
Wykonanie:
- W garnku rozpuszczamy masło klarowane.
- Czosnek obieramy i kroimy na drobno albo przeciskamy przez praskę.
- Z oliwek wylewamy zalewę i oliwki kroimy.
- W garnku podsmażamy czosnek, oliwki i kapary. Trwa to dosłownie 2 minuty, czosnek powinien się zarumienić, ale nie spalić. W oliwkach i kaparach była zalewa, także jeśli temperatura będzie za wysoka całość będzie strzelać.
- Do garnka wlewamy pomidory z puszki, dodajemy sól, pieprz i gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 minut.
Tym razem sosik wykorzystaliśmy do kaszy jaglanej.
Świetnie pasuje również do makaronu typu tagliatelle oraz sera typu parmezan.
Data dodania: 28 lutego, 2022