Pyszne i efektowne ciasto bez pieczenia
Lubię robić to ciasto, ponieważ jest szybkie, proste i efektowne.
Czas wykonania i ilość pracy:
Poziom do wykonania ciasta to łatwy.
Przygotowanie zajmie nam ok 30 minut.
Potrzebne przybory kuchenne:
Prostokątne naczynie
Blender
Mikser
Składniki:
Jest to przepis na porcję 12 kawałków, na prostokątne ceramiczne naczynie
Ciasto:
- Daktyle suszone – 160 gram
- Masło orzechowe – 3 łyżki. My najbardziej lubimy z nerkowców lub migdałów
- Herbatniki – 1 paczka
- Sól – szczypta
- Wrzątek
- Mascarpone – 500 gram
- Mleko kokosowe – 100 ml
Do dekoracji:
- Czekolada gorzka 80% – kilka kostek, np. wedel 6 kosteczek
- Garść ulubionych orzechów
- Garść płatków migdałowych
Na co zwrócić uwagę:
Zwracajmy uwagę jakie daktyle i herbatniki kupujemy, czym prostszy skład tym lepiej.
Jeśli mamy masło orzechowe solone to wówczas nie dodajemy już soli.
Ilość mleczka kokosowego jest zależna od jego konsystencji. Jeśli konsystencja jest gęsta dodajemy go więcej do kremu, jeśli jest rzadka jak woda to mniej.
Wykonanie:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na jakieś 15 minut do ostygnięcia.
- Naczynie wykładamy herbatnikami. U mnie mieści się ich 12.
- Daktyle blendujemy razem z masłem orzechowym i odrobiną soli. Jeśli jest za gęste dodajemy wody z moczenia daktyli. Chcemy mieć konsystencję kremu.
- Kremem daktylowoorzechowym smarujemy herbatniki. I wykładamy kolejną warstwę herbatników.
- Mascarpone miksujemy przez chwilę z mlekiem kokosowym. Chcemy uzyskać konsystencję kremu.
- Kremem smarujemy herbatniki. Wykładamy kolejną warstwę herbatników i cieniutko smarujemy pozostałym kremem z mascarpone.
- Czekoladę i orzechy siekamy na drobno.
- Posiekanymi orzechami, czekoladą i płatkami migdałowymi ozdabiamy wierzch ciasta.
- Ciasto schładzamy w lodówce przez min 2 godziny.
Data dodania: 23 lipca, 2024