Naprawdę cytrynowa babka wielkanocna

Ten przepis to u nas świąteczny hit, jest ulubionym ciastem mojego taty.

Ciasto jest proste do zrobienia a naprawdę wyczuwamy w nim cytrynkę.

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie ok 10 minut.

Pieczenie ok 30 minut.

Potrzebne przybory kuchenne:

  • Forma na babkę
  • Piekarnik
  • Mikser
  • Tarka

Składniki:

Podane składniki są na dużą formę na babkę.

Obecnie mam tylko małą formę na babkę, ponieważ co roku zapominam kupić większą. W moim przypadku z tego przepisu wychodzi mała babka oraz królik wielkanocny.

Gdy przygotowywałam ten przepis u rodziców, to z podanych składników mamy jedną dużą babkę.

Składniki:

  1. Cytryna – 1 sztuka
  2. Jajka – 5 sztuk
  3. Mąka ziemniaczana – 1/2 szklanki
  4. Cukier – 1/2 szklanki
  5. Proszek do pieczenia – 1/2 szklanki
  6. Sól szczypta

Polewa:

  1. Śmietanka 30% – 2 albo 3 łyżki
  2. Biała czekolada – tabliczka

Do dekoracji:

to na co tylko mamy ochotę 🙂

Na co zwrócić uwagę:

Warto kupić dużą cytrynę, aby faktycznie było co zetrzeć i z czego wycisnąć sok.

Formę na babkę musimy dobrze wysmarować masłem i obsypać np. mąką, aby babka wyszła z tej formy.

Temperatura pieczenia zależy od piekarnika. U mnie jest to obecnie 150 stopni Celsjusza przez 30 minut, ale historycznie na starym piekarniku było to 170 stopni przez 30 minut. Jeśli na początku pieczenia ciasto nie będzie rosnąć tylko się przyrumieniać zmniejszcie temperaturę.

Wykonanie:

  1. Formy do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki.
  2. Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni w opcji grzanie góra-dół
  3. Jajka oddzielamy białka od żółtek, dzielimy to na dwie miseczki.
  4. Cytrynę myjemy, parzymy, wycieramy do sucha i następnie ścieramy na tarce skórkę. Z cytryny wyciskamy sok.
  5. Żółtka miksujemy z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Masa powinna być jednolita i podwoić swoją objętość,
  6. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy żółtkowej.
  7. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Powinna powstać sztywna piana.
  8. Do masy żółtkowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  9. Całość masy przelewamy do foremek. Do formy na babkę na wysokość 3/4
  10. Ciasto pieczemy w temp. 150 stopni Celsjusza przez ok 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
  11. Ciasto wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia. Po ostudzeniu wyciągamy ciasto z foremek.
  12. Polewę oraz dekorację możemy zrobić kolejnego dnia.
  13. Do polewy, podgrzewamy w garnuszku śmietankę (ale jej nie gotujemy). Potem zdejmujemy z kuchenki, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Tak przygotowaną polewę odkładamy do ostudzenia.

Data dodania: 15 kwietnia, 2022