Najlepsze naleśniki z mlekiem, czyli przepis podstawowy na pyszne naleśniki
Przepis na naleśniki z mlekiem, to dla mnie jeden z przepisów podstawowych. Z podanej poniżej proporcji naleśniki zawsze się udają.
Opisana propozycja podania to wersja wiśniowa. Smak wiśniowy, to jeden z naszych ulubionych smaków, co często znajduje odzwierciedlenie w przepisach.
Czas wykonania i ilość pracy:
Przygotowanie ok 5 minut
Smażenie ok 15 minut
Potrzebne przybory kuchenne:
- Mikser
- Patelnia
Składniki:
Składniki na naleśniki:
- Masło klarowane – 3 łyżki
- Mąka pszenna – 1 szklanka
- Woda – 3/4 szklanki
- Mleko – 3/4 szklanki
- Jajka – 3 sztuki
- Sól – odrobina
Składniki dla wersji podania na słodko:
- Mascarpone
- Dżem wiśniowy
- Suszone wiśnie
- Wiśnie liofilizowane
Na co zwrócić uwagę:
Mąkę należy przesiać przez sitko.
Masło rozpuszczam chwilę wcześniej.
Wykonanie:
Z podanych składników otrzymamy 8 dużych naleśników.
- Masło rozpuszczamy w małym garnuszku i odstawiamy do ostudzenia.
- Mąkę przesiewamy przez sitko.
- W misce ubijamy jajka, które rozbijamy pojedynczo.
- Dodajemy przesianą mąkę, wodę, mleko, masło i sól.
- Całość chwilę miksujemy.
- Następnie przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę.
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodawania masła/oleju, ponieważ dodaliśmy go wcześniej.
- Ciasto naleśnikowe nalewamy na patelnie chochlą. Chwilę smażymy z jednej strony, a potem przerzucamy na drugą.
Wersja na słodko:
Naleśniki smarujemy mascarpone, dżemem, dodajemy suszone wiśnie i zwijamy. Wierzch smarujemy dżemem i ozdabiamy wiśniami liofilizowanymi.
Data dodania: 5 maja, 2022