Najlepsze naleśniki z mlekiem, czyli przepis podstawowy na pyszne naleśniki

Przepis na naleśniki z mlekiem, to dla mnie jeden z przepisów podstawowych. Z podanej poniżej proporcji naleśniki zawsze się udają.

Opisana propozycja podania to wersja wiśniowa. Smak wiśniowy,  to jeden z naszych ulubionych smaków, co często znajduje odzwierciedlenie w przepisach.

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie ok 5 minut

Smażenie ok 15 minut

Potrzebne przybory kuchenne:

  • Mikser
  • Patelnia

Składniki:

Składniki na naleśniki:

  1. Masło klarowane – 3 łyżki
  2. Mąka pszenna – 1 szklanka
  3. Woda – 3/4 szklanki
  4. Mleko – 3/4 szklanki
  5. Jajka – 3 sztuki
  6. Sól – odrobina

Składniki dla wersji podania na słodko:

  1. Mascarpone
  2. Dżem wiśniowy
  3. Suszone wiśnie
  4. Wiśnie liofilizowane

Na co zwrócić uwagę:

Mąkę należy przesiać przez sitko.

Masło rozpuszczam chwilę wcześniej.

Wykonanie:

Z podanych składników otrzymamy 8 dużych naleśników.

  1. Masło rozpuszczamy w małym garnuszku i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Mąkę przesiewamy przez sitko.
  3. W misce ubijamy jajka, które rozbijamy pojedynczo.
  4. Dodajemy przesianą mąkę, wodę, mleko, masło i sól.
  5. Całość chwilę miksujemy.
  6. Następnie przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę.
  7. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodawania masła/oleju, ponieważ dodaliśmy go wcześniej.
  8. Ciasto naleśnikowe nalewamy na patelnie chochlą. Chwilę smażymy z jednej strony, a potem przerzucamy na drugą.

Wersja na słodko:

Naleśniki smarujemy mascarpone, dżemem, dodajemy suszone wiśnie i zwijamy. Wierzch smarujemy dżemem i ozdabiamy wiśniami liofilizowanymi.

Data dodania: 5 maja, 2022