Najlepsze naleśniki bez mleka
Jest to jeden z przepisów podstawowych w naszej kuchni. Nie możemy pić mleka, więc nie kupujemy go za często. Jednak bardzo lubimy jeść naleśniki, także dzisiaj poniżej znajdziecie przepis na najlepsze naleśniki bez mleka!
Czas wykonania i ilość pracy:
Czas przygotowania ok 5 minut
Czas smażenia ok 15 minut
Potrzebne przybory kuchenne:
- Mikser
- Patelnia
Składniki:
Z podanych składników wychodzi 6 dużych naleśników
- Masło klarowane – 3 łyżki
- Mąka pszenna – 1 szklanka
- Woda – 1 szklanka
- Jajka – 2 sztuki
- Sól – odrobina
Przykłady podania naleśników:
Wersja na słodko:
- Mascarpone
- Maliny liofilizowane
- Dżem śliwkowy
- Jadalne płatki róży do dekoracji
Wersja na wytrawnie:
- Domowy sos pomidorowy, który jest pewniakiem
- Mozzarella di bufala – 1 sztuka
- Pieczona pierś z kurczaka – kilka plasterków
- Bazylia – kilka listków
Na co zwrócić uwagę:
Mąkę należy przesiać przez sitko.
Masło rozpuszczam chwilę wcześniej.
Do wersji na słodko dodaję to co akurat słodkiego mam otwarte.
Jeśli chodzi o wersję wytrawną to sos pomidorowy jako baza robi super efekt.
Wykonanie:
- Masło rozpuszczamy w małym garnuszku i odstawiamy do ostudzenia.
- Mąkę przesiewamy przez sitko.
- W misce ubijamy jajka, które rozbijamy pojedynczo.
- Dodajemy przesianą mąkę, wodę, masło i sól.
- Całość chwilę miksujemy.
- Następnie przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę.
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodawania masła/oleju, ponieważ dodaliśmy go wcześniej.
- Ciasto naleśnikowe nalewamy na patelnie chochlą. Chwilę smażymy z jednej strony, a potem przerzucamy na drugą.
Podajemy z ulubionymi składnikami.
Wersja na słodko:
Smarujemy naleśniki ulubionymi składnikami. U nas najpier mascarpone, potem maliny, całość zwijamy. Wierzch smarujemy dżemem i posypujemy płatkami róży.
Wersja na wytrawnie:
- Sos pomidorowy, który w weekendy staram mieć się pod ręką wykorzystuję do różnych dań.
- Smarujemy naleśniki sosem pomidorowym, potem dodajemy szynkę, mozzarellę i bazylię. Całość zawijamy w rurkę. I jemy.
Data dodania: 15 maja, 2022