Najlepsze naleśniki bez mleka

Jest to jeden z przepisów podstawowych w naszej kuchni. Nie możemy pić mleka, więc nie kupujemy go za często. Jednak bardzo lubimy jeść naleśniki, także dzisiaj poniżej znajdziecie przepis na najlepsze naleśniki bez mleka!

Czas wykonania i ilość pracy:

Czas przygotowania ok 5 minut

Czas smażenia ok 15 minut

Potrzebne przybory kuchenne:

  • Mikser
  • Patelnia

Składniki:

Z podanych składników wychodzi 6 dużych naleśników

  1. Masło klarowane – 3 łyżki
  2. Mąka pszenna – 1 szklanka
  3. Woda – 1 szklanka
  4. Jajka – 2 sztuki
  5. Sól – odrobina

Przykłady podania naleśników:

Wersja na słodko:

  1. Mascarpone
  2. Maliny liofilizowane
  3. Dżem śliwkowy
  4. Jadalne płatki róży do dekoracji

Wersja na wytrawnie:

  1. Domowy sos pomidorowy, który jest pewniakiem
  2. Mozzarella di bufala – 1 sztuka
  3. Pieczona pierś z kurczaka – kilka plasterków
  4. Bazylia – kilka listków

Na co zwrócić uwagę:

Mąkę należy przesiać przez sitko.

Masło rozpuszczam chwilę wcześniej.

Do wersji na słodko dodaję to co akurat słodkiego mam otwarte.

Jeśli chodzi o wersję wytrawną to sos pomidorowy jako baza robi super efekt.

Wykonanie:

  1. Masło rozpuszczamy w małym garnuszku i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Mąkę przesiewamy przez sitko.
  3. W misce ubijamy jajka, które rozbijamy pojedynczo.
  4. Dodajemy przesianą mąkę, wodę, masło i sól.
  5. Całość chwilę miksujemy.
  6. Następnie przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę.
  7. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodawania masła/oleju, ponieważ dodaliśmy go wcześniej.
  8. Ciasto naleśnikowe nalewamy na patelnie chochlą. Chwilę smażymy z jednej strony, a potem przerzucamy na drugą.

Podajemy z ulubionymi składnikami.

Wersja na słodko:

Smarujemy naleśniki ulubionymi składnikami. U nas najpier mascarpone, potem maliny, całość zwijamy. Wierzch smarujemy dżemem i posypujemy płatkami róży.

Wersja na wytrawnie:

  1. Sos pomidorowy, który w weekendy staram mieć się pod ręką wykorzystuję do różnych dań.
  2. Smarujemy naleśniki sosem pomidorowym, potem dodajemy szynkę, mozzarellę i bazylię. Całość zawijamy w rurkę. I jemy.

 

Data dodania: 15 maja, 2022