Mocno orzechowy deser a la banoffee bez pieczenia
Od kilku dni chodził za mną ten przepis. Jest to prosty przepis na banoffee, w którym nie liczymy kalorii. Chciałam, aby spód był w miarę zdrowy, dlatego zrobiłam go z mielonych orzechów z dodatkiem oleju kokosowego, zamiast sklepowych ciastek. Ciasto super się komponuje z gorzką kawą! Smacznego 😉
Czas wykonania i ilość pracy:
Wykonanie jest bardzo łatwe, także to przepis dla każdego.
Najdłuższą częścią jest moczenie daktyli, ok 30 minut.
Samo wykonanie zajmuje ok 20 minut. Po wykonaniu każdej z warstw schładzałam ją chwilkę w zamrażalniku.
Potrzebne przybory kuchenne:
- u mnie szklany pojemnik na żywność z ikei, może być dowolna ceramiczna miseczka
- blender
- tarka opcjonalnie
Składniki:
- kubek ulubionych orzechów – u nas migdały i orzechy laskowe
- olej kokosowy – 3 łyżki
- daktyle – 100 g
- masło orzechowe – 3 łyżki
- sól
- mascarpone – 1 opakowanie
- śmietanka 30% – 1/3 opakowania 200 ml
- banany – 2 sztuki
- czekolada ciemna 80% – 2 kostki do ozdobienia
Podane składniki wystarczą na przygotowanie ciasta w foremce: 15cm x 21 cm, czyli 6-8 kawałków.
Na co zwrócić uwagę:
Najlepiej zacząć od namoczenia daktyli, czym dłużej będą się moczyć tym szybciej i łatwiej je zblendujemy.
Jeśli nasz olej jest w postaci stałej trzeba go rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
Możemy użyć dowolnych orzechów, ja ich dałam całkiem sporo, ale chodzi o przykrycie dna naszego naczynia, także możemy dodać mniej.
Banany nie mogą być za ciemne.
Konsystencja masła orzechowo-daktylowego po połączeniu powinna być taka jogurtowa. Nie wylewamy wody z moczenia daktyli, ponieważ to właśnie tą wodą będziemy korygować płynność kremu.
Wykonanie:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min 30 minut.
- Orzechy z odrobiną soli blendujemy na drobno, ale nie na pył. Orzechy przekładamy do naczynia, w którym przygotowujemy ciasto.
- Do orzechów dodajemy 2-3 łyżki oleju kokosowego. Całość mieszamy łyżką, orzechy mają być otulone olejem, ale nie powinny w nim pływać.
- Naczynie z pierwszą warstwą wkładamy do zamrażalnika, na ok 10 minut.
- Daktyle odsączamy z wody, jednak tej wody nie wylewamy.
- Daktyle blendujemy razem z masłem orzechowym, dolewamy wodę z moczenia daktyli. Krem powinien mieć konsystencję jogurtu.
- Na warstwę orzechową wykładamy krem daktylowo-orzechowy.
- Banany kroimy na plasterki i wykładamy na dwie wcześniejsze warstwy.
- Całość chowamy do zamrażalnik, na ok 10 minut.
- Przygotowujemy ostatni krem, czyli mascarpone ze śmietanką.
- Ozdabiamy wierzch ciasta tartą czekoladą i mielonymi orzechami.
- Ciasto wkładamy na chwilę do lodówki ok 10 minut.
- Jemy! ciasto jest pyszne 😉
Data dodania: 11 lutego, 2022