Mocno orzechowy deser a la banoffee bez pieczenia

Od kilku dni chodził za mną ten przepis. Jest to prosty przepis na banoffee, w którym nie liczymy kalorii. Chciałam, aby spód był w miarę zdrowy, dlatego zrobiłam go z mielonych orzechów z dodatkiem oleju kokosowego, zamiast sklepowych ciastek. Ciasto super się komponuje z gorzką kawą! Smacznego 😉

Czas wykonania i ilość pracy:

Wykonanie jest bardzo łatwe, także to przepis dla każdego.

Najdłuższą częścią jest moczenie daktyli, ok 30 minut.

Samo wykonanie zajmuje ok 20 minut. Po wykonaniu każdej z warstw schładzałam ją chwilkę w zamrażalniku.

 

Potrzebne przybory kuchenne:

  • u mnie szklany pojemnik na żywność z ikei, może być dowolna ceramiczna miseczka
  • blender
  • tarka opcjonalnie

Składniki:

  1. kubek ulubionych orzechów – u nas migdały i orzechy laskowe
  2. olej kokosowy – 3 łyżki
  3. daktyle – 100 g
  4. masło orzechowe – 3 łyżki
  5. sól
  6. mascarpone – 1 opakowanie
  7. śmietanka 30% – 1/3 opakowania 200 ml
  8. banany – 2 sztuki
  9. czekolada ciemna 80% – 2 kostki do ozdobienia

Podane składniki wystarczą na przygotowanie ciasta w foremce:  15cm x 21 cm, czyli 6-8 kawałków.

Na co zwrócić uwagę:

Najlepiej zacząć od namoczenia daktyli, czym dłużej będą się moczyć tym szybciej i łatwiej je zblendujemy.

Jeśli nasz olej jest w postaci stałej trzeba go rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.

Możemy użyć dowolnych orzechów, ja ich dałam całkiem sporo, ale chodzi o przykrycie dna naszego naczynia, także możemy dodać mniej.

Banany nie mogą być za ciemne.

Konsystencja masła orzechowo-daktylowego po połączeniu powinna być taka jogurtowa. Nie wylewamy wody z moczenia daktyli, ponieważ to właśnie tą wodą będziemy korygować płynność kremu.

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min 30 minut.
  2. Orzechy z odrobiną soli blendujemy na drobno, ale nie na pył. Orzechy przekładamy do naczynia, w którym przygotowujemy ciasto.
  3. Do orzechów dodajemy 2-3 łyżki oleju kokosowego. Całość mieszamy łyżką, orzechy mają być otulone olejem, ale nie powinny w nim pływać.
  4. Naczynie z pierwszą warstwą wkładamy do zamrażalnika, na ok 10 minut.
  5. Daktyle odsączamy z wody, jednak tej wody nie wylewamy.
  6. Daktyle blendujemy razem z masłem orzechowym, dolewamy wodę z moczenia daktyli. Krem powinien mieć konsystencję jogurtu.
  7. Na warstwę orzechową wykładamy krem daktylowo-orzechowy.
  8. Banany kroimy na plasterki i wykładamy na dwie wcześniejsze warstwy.
  9. Całość chowamy do zamrażalnik, na ok 10 minut.
  10. Przygotowujemy ostatni krem, czyli mascarpone ze śmietanką.
  11. Ozdabiamy wierzch ciasta tartą czekoladą i mielonymi orzechami.
  12. Ciasto wkładamy na chwilę do lodówki ok 10 minut.
  13. Jemy! ciasto jest pyszne 😉

Data dodania: 11 lutego, 2022