Mintaj pieczony z warzywami

Ten przepis jest super prosty, ale gotowe danie jest bardzo smaczne. Danie sprawdzi się jako obiad i kolacja.

Czas wykonania i ilość pracy:

Samo przygotowanie trwa dosłownie chwilę, max 10 minut. Potem musicie mieć jednak chwilę czasu (ok 40 minut), aby upiec składniki 😉

 

Potrzebne przybory kuchenne:

  • Naczynie żaroodporne
  • Piekarnik

Składniki:

  • bataty – 2 sztuki
  • marchewka – 3 sztuki
  • ryba mintaj – paczka. My kupiliśmy naszą w biedronce
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, pieprz ziołowy – lub inne przyprawy, które lubimy w połączeniu z rybą
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
  • cytryna/limonka – opcjonalnie

Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 2-3 osób.

Na co zwrócić uwagę:

Musimy odpowiednio ustawić nasz piekarnik, aby warzywa nam się nie spaliły. W naszym przypadku było to 180 stopni, grzanie góra-dół. W trakcie pieczenia warzyw wyjmuję je z piekarnika i mieszam.

Wykonanie:

  1. Warzywa obieramy i kroimy na plasterki.
  2. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
  3. Warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy, pieprzymy i polewamy oliwą z oliwek.
  4. Pieczemy warzywa ok 20 minut, w międzyczasie raz mieszamy.
  5. W trakcie pieczenia warzyw wyjmujemy rybę z lodówki.
  6. Na podpieczone warzywa wykładamy rybę. Rybę oprószamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, pieprzem ziołowym. Tutaj możemy użyć naszych ulubionych przypraw. Na rybę kładziemy kilka łyżek masła klarowanego.
  7. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 2- – 25 minut. Musimy spoglądać, aby ryba była upieczona, ale nie spalona.
  8. Po przestudzeniu danie wykładamy na talerz i podajemy z cytryną/limonką.

 

Data dodania: 5 lutego, 2022