Mintaj pieczony z warzywami
Ten przepis jest super prosty, ale gotowe danie jest bardzo smaczne. Danie sprawdzi się jako obiad i kolacja.
Czas wykonania i ilość pracy:
Samo przygotowanie trwa dosłownie chwilę, max 10 minut. Potem musicie mieć jednak chwilę czasu (ok 40 minut), aby upiec składniki 😉
Potrzebne przybory kuchenne:
- Naczynie żaroodporne
- Piekarnik
Składniki:
- bataty – 2 sztuki
- marchewka – 3 sztuki
- ryba mintaj – paczka. My kupiliśmy naszą w biedronce
- sól, pieprz, pieprz cayenne, pieprz ziołowy – lub inne przyprawy, które lubimy w połączeniu z rybą
- oliwa z oliwek
- masło klarowane
- cytryna/limonka – opcjonalnie
Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 2-3 osób.
Na co zwrócić uwagę:
Musimy odpowiednio ustawić nasz piekarnik, aby warzywa nam się nie spaliły. W naszym przypadku było to 180 stopni, grzanie góra-dół. W trakcie pieczenia warzyw wyjmuję je z piekarnika i mieszam.
Wykonanie:
- Warzywa obieramy i kroimy na plasterki.
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy, pieprzymy i polewamy oliwą z oliwek.
- Pieczemy warzywa ok 20 minut, w międzyczasie raz mieszamy.
- W trakcie pieczenia warzyw wyjmujemy rybę z lodówki.
- Na podpieczone warzywa wykładamy rybę. Rybę oprószamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, pieprzem ziołowym. Tutaj możemy użyć naszych ulubionych przypraw. Na rybę kładziemy kilka łyżek masła klarowanego.
- Całość ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 2- – 25 minut. Musimy spoglądać, aby ryba była upieczona, ale nie spalona.
- Po przestudzeniu danie wykładamy na talerz i podajemy z cytryną/limonką.
Data dodania: 5 lutego, 2022