Mega sernik! na święta i inne okazje

To ciasto to petarda. Przygotowywałam je na święta Bożego Narodzenia i każdy zmieścił jeszcze wiele kawałków serniczka 😉

Czas wykonania i ilość pracy:

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Przygotowywanie zajmuje ok 30 minut, ale potem pieczenie i studzenie ciasta jest czasochłonne, jednak naprawdę warto!

Potrzebne przybory kuchenne:

  • Tortownica
  • Mikser
  • Piekarnik

Składniki:

Spód brownie

  1. Gorzka czekolada 80% – 65 g
  2. Masło – 65 g
  3. Cukier – 20 g
  4. Jajko – 1 sztuka
  5. Mąka pszenna – 40 g

Masa serowa

  1. Zmielony twaróg np. – 500 g
  2. Serek mascarpone – 500 g
  3. Mleczko kokosowe/śmietanka 30% – 6 łyżek
  4. Biała czekolada – 1 tabliczka
  5. Jajka – 5 sztuk
  6. Mąka ziemniaczana – 3 łyżki

Polewa

  1. Zblendowany dżem wiśniowy – mały słoiczek

Na co zwrócić uwagę:

Musimy kupić dobry ser, np. Wieluń lub Piątnica.

Masło do spodu brownie musi być miękkie.

Ser, jajka i mascarpone do masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową.

Wykonanie:

Spód brownie

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni w opcji góra-dół.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dostawiamy do przestudzenia.
  4. W oddzielnej misce ubijamy jajko na pianę.
  5. Masło ucieramy z cukrem.
  6. Do masy dodajemy czekoladę oraz przesiewamy mąkę, całość miksujemy.
  7. Do masy delikatnie dodajemy ubite wcześniej jajko.
  8. Przygotowaną masę wylewamy do tortownicy i pieczemy ok 8-10 minut.
  9. Po tym czasie tortownicę wyciągamy z piekarnika i dostawiamy do ostudzenia.

Masa serowa

  1. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni w opcji góra-dół.
  2. Mleczko kokosowe podgrzewamy w małym garnku. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia.
  3. W dużej misce mieszamy mikserem ser z mascarpone.
  4. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy wolno. Warto rozbijać jajka w oddzielnej miseczce/kubku i po jednym jajku dodawać do masy serowej.
  5. Na koniec dodajemy przesianą przez sitko mąkę i całość mieszamy.
  6. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód brownie.
  7. Tortownicę wstawiamy do piekarnika i obok ustawiamy keksówkę wypełnioną wrzącą wodą (jeśli keksówka nie mieści się obok możemy ustawić ją na dole piekarnika).
  8. Sernik pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut, potem temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy 90 minut.
  9. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu sernika, najpierw lekko uchylamy piekarnik na ok 30 minut, potem uchylamy całkowicie i dopiero po ok godzinie wyciągamy sernik z piekarnika.
  10. Po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz i chowamy go do lodówki.
  11. Polewę możemy przygotować kolejnego dnia. Dżem blendujemy a następnie wylewamy na sernik.

Data dodania: 11 lutego, 2022