Mega sernik! na święta i inne okazje
To ciasto to petarda. Przygotowywałam je na święta Bożego Narodzenia i każdy zmieścił jeszcze wiele kawałków serniczka 😉
Czas wykonania i ilość pracy:
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Przygotowywanie zajmuje ok 30 minut, ale potem pieczenie i studzenie ciasta jest czasochłonne, jednak naprawdę warto!
Potrzebne przybory kuchenne:
- Tortownica
- Mikser
- Piekarnik
Składniki:
Spód brownie
- Gorzka czekolada 80% – 65 g
- Masło – 65 g
- Cukier – 20 g
- Jajko – 1 sztuka
- Mąka pszenna – 40 g
Masa serowa
- Zmielony twaróg np. – 500 g
- Serek mascarpone – 500 g
- Mleczko kokosowe/śmietanka 30% – 6 łyżek
- Biała czekolada – 1 tabliczka
- Jajka – 5 sztuk
- Mąka ziemniaczana – 3 łyżki
Polewa
- Zblendowany dżem wiśniowy – mały słoiczek
Na co zwrócić uwagę:
Musimy kupić dobry ser, np. Wieluń lub Piątnica.
Masło do spodu brownie musi być miękkie.
Ser, jajka i mascarpone do masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie:
Spód brownie
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni w opcji góra-dół.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dostawiamy do przestudzenia.
- W oddzielnej misce ubijamy jajko na pianę.
- Masło ucieramy z cukrem.
- Do masy dodajemy czekoladę oraz przesiewamy mąkę, całość miksujemy.
- Do masy delikatnie dodajemy ubite wcześniej jajko.
- Przygotowaną masę wylewamy do tortownicy i pieczemy ok 8-10 minut.
- Po tym czasie tortownicę wyciągamy z piekarnika i dostawiamy do ostudzenia.
Masa serowa
- Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni w opcji góra-dół.
- Mleczko kokosowe podgrzewamy w małym garnku. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia.
- W dużej misce mieszamy mikserem ser z mascarpone.
- Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy wolno. Warto rozbijać jajka w oddzielnej miseczce/kubku i po jednym jajku dodawać do masy serowej.
- Na koniec dodajemy przesianą przez sitko mąkę i całość mieszamy.
- Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód brownie.
- Tortownicę wstawiamy do piekarnika i obok ustawiamy keksówkę wypełnioną wrzącą wodą (jeśli keksówka nie mieści się obok możemy ustawić ją na dole piekarnika).
- Sernik pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut, potem temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy 90 minut.
- Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu sernika, najpierw lekko uchylamy piekarnik na ok 30 minut, potem uchylamy całkowicie i dopiero po ok godzinie wyciągamy sernik z piekarnika.
- Po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz i chowamy go do lodówki.
- Polewę możemy przygotować kolejnego dnia. Dżem blendujemy a następnie wylewamy na sernik.
Data dodania: 11 lutego, 2022