Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy to jednej z najprostszych, ale i efektownych mazurków. Przygotowuje się go bardzo szybko. Oczywiście można się pokusić o samodzielne przygotowanie kajmaku, ale nie oszukujmy się 🙂 zajmie to dużo czasu a nadal będzie to niezdrowe. W mojej opinii warto już raz na jakiś czas kupić gotowy kajmak i przygotować to ciasto w chwilę.

Taki też jest ten przepis na szybkiego i słodkiego mazurka.

Czas wykonania i ilość pracy:

Oddzielne przygotowywanie spodu do mazurka. Polecam mój przepis: https://apetajzer.pl/przepisy/idealny-kruchy-spod-do-mazurkow-i-nie-tylko/

Przygotowanie tego mazurka zajmuje dodatkowo 5 minut.

Polecam 🙂

 

Potrzebne przybory kuchenne:

Łyżka, ale to ma każdy

Składniki:

  1. Gotowa masa kajmakowa
  2. Dżem najlepiej kwaśny. W moim przypadku dżem z aronii, może być również z owoców leśnych.
  3. Do ozdobienia: liofilizowane borówki oraz maliny

Na co zwrócić uwagę:

Należy dodać dżem, który niweluje trochę słodkość masy kajmakowej. Oczywiście jeśli ktoś lubi super słodkie smaki można dodać słodki dżem

Wykonanie:

  1. Spód mazurka smarujemy dżemem i zostawiamy na noc.
  2. Następnie smarujemy masą kajmakową.
  3. Ozdabiamy liofilizowanym owocami.

 

Smacznego!

Data dodania: 14 kwietnia, 2023