Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy to jednej z najprostszych, ale i efektownych mazurków. Przygotowuje się go bardzo szybko. Oczywiście można się pokusić o samodzielne przygotowanie kajmaku, ale nie oszukujmy się 🙂 zajmie to dużo czasu a nadal będzie to niezdrowe. W mojej opinii warto już raz na jakiś czas kupić gotowy kajmak i przygotować to ciasto w chwilę.
Taki też jest ten przepis na szybkiego i słodkiego mazurka.
Czas wykonania i ilość pracy:
Oddzielne przygotowywanie spodu do mazurka. Polecam mój przepis: https://apetajzer.pl/przepisy/idealny-kruchy-spod-do-mazurkow-i-nie-tylko/
Przygotowanie tego mazurka zajmuje dodatkowo 5 minut.
Polecam 🙂
Potrzebne przybory kuchenne:
Łyżka, ale to ma każdy
Składniki:
- Gotowa masa kajmakowa
- Dżem najlepiej kwaśny. W moim przypadku dżem z aronii, może być również z owoców leśnych.
- Do ozdobienia: liofilizowane borówki oraz maliny
Na co zwrócić uwagę:
Należy dodać dżem, który niweluje trochę słodkość masy kajmakowej. Oczywiście jeśli ktoś lubi super słodkie smaki można dodać słodki dżem
Wykonanie:
- Spód mazurka smarujemy dżemem i zostawiamy na noc.
- Następnie smarujemy masą kajmakową.
- Ozdabiamy liofilizowanym owocami.
Smacznego!
Data dodania: 14 kwietnia, 2023