Mazurek czekoladowośliwkowy, na który cała rodzina powie wow
Ten mazurek to jest petarda! Pyszny czekoladowy krem, śliwki w rumie i orzechowa posypka. Brzmi to pysznie? i jest pyszne.
Nazywam to ciasto mazurkiem, ponieważ przygotowywałam je na Wielkanoc, ale można je przygotowywać w ciągu roku bo warto 🙂
Czas wykonania i ilość pracy:
Oddzielne przygotowywanie spodu do mazurka. Polecam mój przepis: https://apetajzer.pl/przepisy/idealny-kruchy-spod-do-mazurkow-i-nie-tylko/
Posiekanie orzechów to chwila.
Śliwki w rumie gotowanie zajmuje chwilę, ale można to przygotować chwilę wcześniej.
Potrzebne przybory kuchenne:
- Kuchenka
- Garnuszek
- Łyżka
Składniki:
- Suszone śliwki 15 sztuk
- Rum – użyłam ciemnego rumu – 100 ml
- Odrobina wody
- Nocciolata – kilka łyżek
- Orzechy pekan
- Dżem śliwkowy – kilka łyżek
Na co zwrócić uwagę:
Użyłam gotowego kremu czekoladowego nocciolata, bo ma dobry skład.
Orzechy pekan można zastąpić innymi ulubionymi orzechami.
Użyłam ciemnego rumu, można użyć jakiegokolwiek który się lubi. Wg mnie do śliwek najlepiej pasuje rum. Także nie podmieniam go na inny alkohol.
Używam powideł śliwkowych zamiast dżemu śliwkowego, ponieważ mają trochę lepszy skład.
Wykonanie:
- Orzechy siekamy.
- Śliwki kroimy na kawałeczki, wrzucamy do garnuszka i zalewamy rumem. Dolewamy trochę wody. Gotujemy na małym ogniu aż śliwki pochłoną rum. Odstawiamy do ostudzenia.
- Smarujemy spód masą czekoladową.
- Na masę czekoladową nakładamy dżem śliwkowy.
- Następnie nakładamy śliwki.
- Całość ozdabiamy siekanymi orzechami.
Data dodania: 17 kwietnia, 2023