Mazurek a’la banoffee

Lubimy banoffee pie, dlatego na Wielkanoc przygotowałam jego wariację z mazurkiem. Kruchy spód, kajmak, banany i mascarpone. Szybkie i pyszne!

Czas wykonania i ilość pracy:

Oddzielne przygotowanie spodu do mazurka. Polecam mój przepis: https://apetajzer.pl/przepisy/idealny-kruchy-spod-do-mazurkow-i-nie-tylko/

Ozdabianie i zrobienie kremu 10 minut.

Potrzebne przybory kuchenne:

  1. Miska
  2. Łyżka
  3. Mikser
  4. Sitko

Składniki:

  1. Banany 2 sztuki
  2. Kajmak – kupiłam gotowy
  3. Mascarpone – małe opakowanie
  4. Śmietanka 30% – małe opakowanie
  5. Kakao do posypania

Na co zwrócić uwagę:

Uważajmy, żeby do mascarpone wlać małą ilość śmietanki. Chcemy mieć krem a nie mleczko do kawy 😉

Kakao przesypuję przez sitko żeby nie było grudek.

Wykonanie:

  1. Spód mazurka smarujemy kajmakiem.
  2. Banany kroimy na plasterki i układamy na kajmaku.
  3. Miksujemy mascarpone ze śmietanką, aż powstanie krem.
  4. Krem nakładamy na wcześniejsze składniki.
  5. Całość wygładzamy.
  6. Posypujemy ciasto kakao przez sitko.
  7. Chowamy do lodówki.
  8. Smacznego!

Data dodania: 13 kwietnia, 2023