Mazurek a’la banoffee
Lubimy banoffee pie, dlatego na Wielkanoc przygotowałam jego wariację z mazurkiem. Kruchy spód, kajmak, banany i mascarpone. Szybkie i pyszne!
Czas wykonania i ilość pracy:
Oddzielne przygotowanie spodu do mazurka. Polecam mój przepis: https://apetajzer.pl/przepisy/idealny-kruchy-spod-do-mazurkow-i-nie-tylko/
Ozdabianie i zrobienie kremu 10 minut.
Potrzebne przybory kuchenne:
- Miska
- Łyżka
- Mikser
- Sitko
Składniki:
- Banany 2 sztuki
- Kajmak – kupiłam gotowy
- Mascarpone – małe opakowanie
- Śmietanka 30% – małe opakowanie
- Kakao do posypania
Na co zwrócić uwagę:
Uważajmy, żeby do mascarpone wlać małą ilość śmietanki. Chcemy mieć krem a nie mleczko do kawy 😉
Kakao przesypuję przez sitko żeby nie było grudek.
Wykonanie:
- Spód mazurka smarujemy kajmakiem.
- Banany kroimy na plasterki i układamy na kajmaku.
- Miksujemy mascarpone ze śmietanką, aż powstanie krem.
- Krem nakładamy na wcześniejsze składniki.
- Całość wygładzamy.
- Posypujemy ciasto kakao przez sitko.
- Chowamy do lodówki.
- Smacznego!
Data dodania: 13 kwietnia, 2023