Malinowa beza Pavlova

Beza Pavlova uchodzi za jakieś trudne ciasto, trzeba to odczarować 😉 Przygotowanie bezy jest bardzo proste, czasochłonne jest pieczenie. Poniżej w przepisie i wskazówkach dokładnie rozpisałam proces pieczenia a właściwie suszenia. W przygotowywaniu bezy musimy przede wszystkim być cierpliwi, także najlepiej bezę upiec wieczorem. Naprawdę warto, bo beza z nadzieniem malinowy jest pyszna.

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie bezy ok 20 minut.

Pieczenie kilka godzin, dlatego najlepiej robić to wieczorem.

Przygotowanie nadzienia ok 10 minut.

Potrzebne przybory kuchenne:

  • mikser
  • piekarnik
  • miska
  • mały garnek

Składniki:

Składniki na bezę:

  1. białka jajek kurzych – 5 sztuk
  2. cukier biały drobny – 250 g (50 g na 1 białko)
  3. mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  4. sok z połowy cytryny

Składniki na nadzienie:

  1. dżem malinowy
  2. mascarpone
  3. śmietanka 30%
  4. biała czekolada – 1 tabliczka
  5. mrożone maliny do ozdobienia lub świeże lub liofilizowane

Na co zwrócić uwagę:

Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Możemy wykorzystać białka, które pozostały z przygotowywania carbonary (odsyłam do naszego przepisu).

Pieczenie bezy nie jest trudne, ale czasochłonne, dlatego najczęściej przygotowuję bezę wieczorem i tak polecam zrobić.

W trakcie pieczenia bezy nie można być ciekawskim! Nie wolno otwierać piekarnika 😉

Jeśli w trakcie pieczenia zobaczymy, że nasza beza zaczyna robić się brązowa należy obniżyć temperaturę. Beza tak naprawdę się suszy, nie piecze, dlatego trwa to wiele godzin.

Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika ani nie wyciągamy bezy, ponieważ może ona strzelać 😉 to znaczy słychać takie pękanie. Bezę zostawiamy w piekarniku na noc do całkowitego ostudzenia.

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy białka. Oddzielamy białka od żółtek. Musimy to przygotować wcześniej, aby białka były w temperaturze otoczenia.
  2. Na blasze do pieczenia rysujemy okrąg ok 20 cm. Najłatwiej odrysować od tortownicy lub jakiegoś garnka. Następnie przekręcam papier, aby ta część narysowana markerem była pod spodem.
  3. Włączamy piekarnik na 150 stopni z opcją termoobiegu. W moim piekarniku ta funkcja to grzanie góra-dół i termoobieg.
  4. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
  5. Do ubitych białek partiami dodajemy cukier. Musimy ubijać cierpliwie, aż cukier się rozpuści i masa zrobi się biała i bardzo kleista. Zajmuje to ok 10 minut.
  6. Do masy białkowo-cukrowej dodajemy sok z połowy cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.
  7. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.
  8. Papier do pieczenia przyklejamy do blachy dodając po rogach odrobinę przygotowanej masy.
  9. Na przygotowany okrąg wylewamy bezę i łyżką formujemy odpowiedni kształt, czyli boki podciągamy do góry a w środku robimy wgłębienie.
  10. Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i od razu obniżamy temperaturę do 110 stopni. Następnie po ok 2 godzinach obniżamy temperaturę do 50 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Potem piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezę na noc do całkowitego wystudzenia.
  11. Kolejnego dnia zajmujemy się przygotowaniem wypełnienia naszej bezy.
  12. W małym garnku podgrzewamy śmietankę (nie zagotowujemy) i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Odstawiamy do ostudzenia.
  13. Do środka bezy nakładamy dżem malinowy.
  14. Mrożone maliny w woreczku rozbijamy, np. tłuczkiem.
  15. Mascarpone miksujemy ze śmietanką i śmietanką połączoną z białą czekoladą. Ma powstać z tego krem, nie za rzadki (dlatego wlewamy odpowiednią ilość śmietanki). DO kremu dodajemy część mrożonych malin.
  16. Do bezy nakładamy przygotowany krem.
  17. Wierzch bezy dekorujemy pozostałymi mrożonymi malinami.

 

Data dodania: 13 lutego, 2022