Makaron ryżowy z łososiem w azjatyckim stylu

Danie idealnie sprawdza się na obiad/kolację. Doprawiliśmy je w stylu azjatyckim 😉

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie dania zajmie nam max 30 minut. Jest to super opcja, dla osób, które nie lubią za długo gotować.

Potrzebne przybory kuchenne:

  • Patelnia
  • Garnek

Składniki:

  1. łosoś w kawałku ok 300 g- jedna paczka
  2. makaron ryżowy – połowa paczki
  3. fasolka szparagowa mrożona
  4. cebulka szalotka – potrzebne są cebulki oraz szczypiorek
  5. sól, pieprz
  6. masło klarowane
  7. olej sezamowy
  8. sos sojowy
  9. sezam do ozdobienia

Podane składniki wystarczą na przygotowanie dania dla 2-3 osób.

Na co zwrócić uwagę:

  • Pamiętajcie, żeby fasolkę usmażyć szybko, chcemy żeby była do gryzienia.
  • Makaron gotujemy krócej niż na opakowaniu, ponieważ potem będziemy go podsmażać.
  • Zależnie od rodzaju posiadanego sosu sojowego dosalamy danie lub nie.
  • Olej sezamowy służy do podbicia smaku, nie smażymy na nim.

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy krócej niż jest w instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulkę kroimy na drobno.
  3. Szczypiorek kroimy na drobno.
  4. Z łososia ściągamy skórę i kroimy na kawałki
  5. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy fasolkę. W trakcie dodajemy sos sojowy oraz olej sezamowy.
  6. Cebulkę mieliśmy bardzo malutką także jej nie podsmażaliśmy.
  7. Fasolkę ściągamy z patelni i przesypujemy do jakiejś miseczki.
  8. Na patelni podsmażamy łososia, w trakcie smażenia dodajemy sos sojowy, olej sezamowy.
  9. Gdy łosoś jest prawie usmażony dodajemy fasolkę, cebulkę i chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy makaron i całość doprawiamy.
  10. Na talerzach danie posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem.

Data dodania: 8 lutego, 2022