Makaron ryżowy z łososiem w azjatyckim stylu
Danie idealnie sprawdza się na obiad/kolację. Doprawiliśmy je w stylu azjatyckim 😉
Czas wykonania i ilość pracy:
Przygotowanie dania zajmie nam max 30 minut. Jest to super opcja, dla osób, które nie lubią za długo gotować.
Potrzebne przybory kuchenne:
- Patelnia
- Garnek
Składniki:
- łosoś w kawałku ok 300 g- jedna paczka
- makaron ryżowy – połowa paczki
- fasolka szparagowa mrożona
- cebulka szalotka – potrzebne są cebulki oraz szczypiorek
- sól, pieprz
- masło klarowane
- olej sezamowy
- sos sojowy
- sezam do ozdobienia
Podane składniki wystarczą na przygotowanie dania dla 2-3 osób.
Na co zwrócić uwagę:
- Pamiętajcie, żeby fasolkę usmażyć szybko, chcemy żeby była do gryzienia.
- Makaron gotujemy krócej niż na opakowaniu, ponieważ potem będziemy go podsmażać.
- Zależnie od rodzaju posiadanego sosu sojowego dosalamy danie lub nie.
- Olej sezamowy służy do podbicia smaku, nie smażymy na nim.
Wykonanie:
- Makaron gotujemy krócej niż jest w instrukcji na opakowaniu.
- Cebulkę kroimy na drobno.
- Szczypiorek kroimy na drobno.
- Z łososia ściągamy skórę i kroimy na kawałki
- Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy fasolkę. W trakcie dodajemy sos sojowy oraz olej sezamowy.
- Cebulkę mieliśmy bardzo malutką także jej nie podsmażaliśmy.
- Fasolkę ściągamy z patelni i przesypujemy do jakiejś miseczki.
- Na patelni podsmażamy łososia, w trakcie smażenia dodajemy sos sojowy, olej sezamowy.
- Gdy łosoś jest prawie usmażony dodajemy fasolkę, cebulkę i chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy makaron i całość doprawiamy.
- Na talerzach danie posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem.
Data dodania: 8 lutego, 2022