Makaron carbonara

Spaghetti alla carbonara jest to szybkie danie które wymaga wysokiej jakości składników oraz zgrania czasu wykonania półproduktów. Zrobione w odpowiedni sposób potrafi być pyszne a robiąc je w nieumiejętny sposób może nas zawieść. Testowane przez nas w wielu Mediolańskich restauracjach pokazało nam że z pozoru proste danie może być bardzo różne zależnie od miejsca. Myślę że każdy po kilku próbach zmodyfikuje przepis i proporcje odpowiednio pod siebie 😉

Czas wykonania i ilość pracy:

Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu, myślę że można się wyrobić w 20 minut, natomiast najlepiej aby w momencie odcedzania makaronu inne półprodukty były już gotowe

Potrzebne przybory kuchenne:

  • Duża patelnia do podsmażenia boczku oraz do połączenia półproduktów
  • Garnek do przygotowania makaronu

Składniki:

  • żółtka z dobrych jajek – 5 sztuk – 70 g
  • ser parmezan lub podobny w smaku – 85 g
  • wybrany makaron, ja preferuje spaghetti – 270 g
  • dobrze uwędzony boczek lub podobny rodzaj mięsa – 200 g
  • czarny pieprz, najlepiej świeżo zmielony
  • sól

Składniki na danie dla 3 osób

Na co zwrócić uwagę:

Żółtka oraz ser powinny 'dojść’ wyłącznie od ciepła świeżo odcedzonego makaronu, jeśli prześpimy ten moment można wykończyć to danie na patelni na bardzo małym ogniu tak aby żółtka się nie ścięły.

Wykonanie:

  1. Boczek kroimy w słupki, a ser ścieramy na drobno.
  2. Makaron gotujemy al dente, odrobinę krócej niż jest napisane na opakowaniu. Po odcedzeniu nie przelewamy makaronu zimną wodą!
  3. Odlewamy kilka łyżek wody z gotującego się makaronu.
  4. Boczek kroimy w słupki.
  5. Ser ścieramy na drobno.
  6. W oddzielnej miseczce zostawiamy 5 żółtek. Do żółtek dodajemy starty ser, czarny pieprz i razem mieszamy. Powinna powstać gęsta masa, która obklei nam makaron.
  7. Na patelni wytapiamy boczek wędzony. Jeśli boczek jest bardzo chudy dodajemy odrobinę masła. Wytapiamy boczek na taki jaki lubimy. U nas jest on bardziej podsmażony.
  8. Wyłączamy gaz pod patelnią z boczkiem. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron. Wlewamy żółtka wymieszane razem z serem i pieprzem. Całość szybko mieszamy. Jeśli masa jest zbyt kleista dodajemy trochę wody z gotowania makaronu. Sos powinien się rozpuścić od ciepłego makaronu, nie od gorącej patelni. Ten etap musimy przeprowadzić sprawnie, żeby sos obkleił makaron, ale jednocześnie, aby żółtko nie zaczęło się ścinać.
  9. Gotowe danie nakładamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz dodajemy starty ser.

 

Data dodania: 19 stycznia, 2022