Kasza jaglana – przepis podstawowy
Ten przepis jest dla mnie totalnie podstawowy. Kaszę jaglaną lubimy i na słodko i na wytrawnie, także gotujemy ją dosyć często
Czas wykonania i ilość pracy:
Namoczenie – około 30 minut
Gotowanie – 15 minut
Potrzebne przybory kuchenne:
Garnek
Składniki:
- Kasza jaglana – 1 szklanka
- Woda – 2 szklanki
- Ocet jabłkowy – 1 łyżka opcjonalnie
Na co zwrócić uwagę:
Przepis jest podstawowy, także tutaj nie ma co się nie udać. Jednak nie możemy być ciekawscy, podnosić pokrywki garnka, ani mieszać. Musimy być cierpliwi przez te 15 minut a kasza na pewno się uda 🙂
W kaszy postawną charakterystyczne dziurki, kaszy w trakcie gotowania nie mieszamy.
Ważne jest, aby kasza gotowała się delikatnie i nie kipiała. Można przestawić garnek na najmniejszy palnik/najniższą moc naszej kuchenki. Jeśli będzie się gotować za mocno i woda nam szybko wyparuje to kasza może się od spodu przypalić.
Wykonanie:
- Kaszę płuczę na sitku, czyli przelewam zimną wodą. Następnie przekładam do jakiegoś naczynia, zalewam wodą, dodaję łyżkę octu i odstawiam na około 30 minut. Czasem ten czas jest krótszy czasem dłuższy, zależy jak bardzo mi się spieszy. Uważam, że moczenie kaszy jest ważne ponieważ naprawdę wychodzą z niej różne brudy.
- Kaszę płuczę i przekładam do garnka.
- Kaszę zalewam 2 szklankami wrzącej wody.
- Garnek przykrywam i zaczynam gotowanie.
- Jak tylko kasza zacznie się gotować przykręcam gaz do minimum. Gotuję na kuchence gazowej, także dla innych trzeba odpowiednio zmniejszć na minimu.
- Nasza kasza ma sie gotować powolutki i nie kipieć. Nie podnosimy pokrywki, nic nie mieszamy.
- Po około 10 minutach jak kasza wypije całą wodę i widzimy charakterystyczne dziurki, wyłączamy gaz i czekamy kolejne 5 minut.
- Po 15 minutach kasza jest gotowa!
Kaszę wykorzystuję do różnych dań: dodatek do mięsnych sosów, smażę razem z warzywami np. z zieloną fasolką, smażę z orzechami/suszonymi owocami na słodko.
Data dodania: 10 lipca, 2022