Kasza jaglana – przepis podstawowy

Ten przepis jest dla mnie totalnie podstawowy. Kaszę jaglaną lubimy i na słodko i na wytrawnie, także gotujemy ją dosyć często

Czas wykonania i ilość pracy:

Namoczenie – około 30 minut

Gotowanie – 15 minut

Potrzebne przybory kuchenne:

Garnek

Składniki:

  1. Kasza jaglana – 1 szklanka
  2. Woda – 2 szklanki
  3. Ocet jabłkowy – 1 łyżka opcjonalnie

Na co zwrócić uwagę:

Przepis jest podstawowy, także tutaj nie ma co się nie udać. Jednak nie możemy być ciekawscy, podnosić pokrywki garnka, ani mieszać. Musimy być cierpliwi przez te 15 minut a kasza na pewno się uda 🙂

W kaszy postawną charakterystyczne dziurki, kaszy w trakcie gotowania nie mieszamy.

Ważne jest, aby kasza gotowała się delikatnie i nie kipiała. Można przestawić garnek na najmniejszy palnik/najniższą moc naszej kuchenki. Jeśli będzie się gotować za mocno i woda nam szybko wyparuje to kasza może się od spodu przypalić.

Wykonanie:

  1. Kaszę płuczę na sitku, czyli przelewam zimną wodą. Następnie przekładam do jakiegoś naczynia, zalewam wodą, dodaję łyżkę octu i odstawiam na około 30 minut. Czasem ten czas jest krótszy czasem dłuższy, zależy jak bardzo mi się spieszy. Uważam, że moczenie kaszy jest ważne ponieważ naprawdę wychodzą z niej różne brudy.
  2. Kaszę płuczę i przekładam do garnka.
  3. Kaszę zalewam 2 szklankami wrzącej wody.
  4. Garnek przykrywam i zaczynam gotowanie.
  5. Jak tylko kasza zacznie się gotować przykręcam gaz do minimum. Gotuję na kuchence gazowej, także dla innych trzeba odpowiednio zmniejszć na minimu.
  6. Nasza kasza ma sie gotować powolutki i nie kipieć. Nie podnosimy pokrywki, nic nie mieszamy.
  7. Po około 10 minutach jak kasza wypije całą wodę i widzimy charakterystyczne dziurki, wyłączamy gaz i czekamy kolejne 5 minut.
  8. Po 15 minutach kasza jest gotowa!

Kaszę wykorzystuję do różnych dań: dodatek do mięsnych sosów, smażę razem z warzywami np. z zieloną fasolką, smażę z orzechami/suszonymi owocami na słodko.

Data dodania: 10 lipca, 2022