Indyk w sosie grzybowym
Mięso z indyka jest bardzo delikatne, jednak po dodaniu grzybów jest super smacznym daniem. Możemy je podać z kaszą, ziemniakami, ryżem. W naszym przypadku zjedliśmy indyka z kaszą jaglaną.
Czas wykonania i ilość pracy:
Przepis nie jest wymagający, samo przygotowanie składników trwa kilka minut, jednak musimy mieć trochę czasu na moczenie wcześniej grzybów.
Potrzebne przybory kuchenne:
Garnek
Składniki:
- Suszone grzyby – dałam dwie moje garstki 😉
- Polędwiczki z indyka – 2 sztuki
- Marchewka – 2 sztuki
- Cebula – 2 sztuki
- Sól, pieprz, pieprz cayenne
- Ziele angielskie, liść laurowy
- Natka pietruszki – do podania
- Kasza jaglana – jako dodatek do podania
Podane składniki pozwolą na przygotowanie dania dla 4 osób.
Na co zwrócić uwagę:
Wcześniej warto namoczyć grzyby. Wody z moczenia nie wylewamy.
Oczywiście indyka możemy zastąpić innym mięsem, np. kurczakiem lub wołowiną. Jeśli zdecydujemy się na wołowinę wówczas musimy danie dłużej gotować.
Wykonanie:
- Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Proponuję zrobić to z godzinę przed gotowaniem.
- Warzywa obieramy i kroimy.
- Mięso z indyka kroimy.
- W garnku rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy indyka.
- Do garnka dodajemy marchewkę i chwilę podsmażamy.
- Następnie dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy.
- Jako ostatnie dodajemy grzyby.
- Całość chwilę podsmażamy, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą z grzybów.
- Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Woda w trakcie gotowania odparuje i sos możemy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. Ja jednak tego nie lubię i nie robię takiego zagęszczenia.
- Gotowe danie podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną i posypujemy natką pietruszki.
Data dodania: 12 maja, 2022