Indyk w sosie grzybowym

Mięso z indyka jest bardzo delikatne, jednak po dodaniu grzybów jest super smacznym daniem. Możemy je podać z kaszą, ziemniakami, ryżem. W naszym przypadku zjedliśmy indyka z kaszą jaglaną.

Czas wykonania i ilość pracy:

Przepis nie jest wymagający, samo przygotowanie składników trwa kilka minut, jednak musimy mieć trochę czasu na moczenie wcześniej grzybów.

 

Potrzebne przybory kuchenne:

Garnek

Składniki:

  • Suszone grzyby – dałam dwie moje garstki 😉
  • Polędwiczki z indyka – 2 sztuki
  • Marchewka – 2 sztuki
  • Cebula – 2 sztuki
  • Sól, pieprz, pieprz cayenne
  • Ziele angielskie, liść laurowy
  • Natka pietruszki – do podania
  • Kasza jaglana – jako dodatek do podania

Podane składniki pozwolą na przygotowanie dania dla 4 osób.

Na co zwrócić uwagę:

Wcześniej warto namoczyć grzyby. Wody z moczenia nie wylewamy.

Oczywiście indyka możemy zastąpić innym mięsem, np. kurczakiem lub wołowiną. Jeśli zdecydujemy się na wołowinę wówczas musimy danie dłużej gotować.

Wykonanie:

  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Proponuję zrobić to z godzinę przed gotowaniem.
  2. Warzywa obieramy i kroimy.
  3. Mięso z indyka kroimy.
  4. W garnku rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy indyka.
  5. Do garnka dodajemy marchewkę i chwilę podsmażamy.
  6. Następnie dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy.
  7. Jako ostatnie dodajemy grzyby.
  8. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą z grzybów.
  9. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  10. Woda w trakcie gotowania odparuje i sos możemy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. Ja jednak tego nie lubię i nie robię takiego zagęszczenia.
  11. Gotowe danie podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną i posypujemy natką pietruszki.

Data dodania: 12 maja, 2022