Idealny kruchy spód do mazurków i nie tylko
Ten przepis sprawdzi się nie tylko do wielkanocnych wypieków, ale również na lato do ciasta z kremem i owocami 🙂 U mnie były to mazurki.
Czas wykonania i ilość pracy:
- 10 minut zagniatanie składników
- 1 godzina chłodzenie w lodówce
- 25 minut pieczenie
- ciasto należy wystudzić i można dowolnie ozdabiać
Potrzebne przybory kuchenne:
- Miska
- Sitko do przesiania mąki
- Piekarnik
- Blacha/forma do pieczenia
- Papier do pieczenia
Składniki:
- Mąka pszenna – 350 g
- Masło 82% tłuszczu kostka – 200 g
- Śmietana 18% – 1 łyżka
- Cukier puder – 50 g
- Sól – odrobina
- Żółtka z kurzych jajek – 2 sztuki
Na co zwrócić uwagę:
- Mąkę trzeba przesiać
- Masło powinno być chłodne prosto z lodówki
- Jeśli w trakcie zagniatania ciasto jest za luźne/ za rzadkie trzeba dosypać trochę mąki.
- Jeśli w trakcie zagniatania ciasto jest za twarde trzeba dodać trochę śmietany albo łyżkę zimnej wody.
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Masło kroimy w kostkę i przerzucamy do miski.
- Z jajek oddzielamy żółtka od białek.
- Do miski dodajemy pozostałe składniki, czyli żółtka, śmietanę, sól, cukier puder.
- Całość zagniatamy. Ja zagniatam ręcznie i zajmuje mi to ok 10 minut.
- Gdy ciasto się już ładnie sklei, lepimy z niego kulkę, owijamy folią i chowamy do lodówki.
- Ciasto powinno się chłodzić do godziny.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, trochę ugniatamy żeby zrobiło się elastyczne.
- Ciasto wałkujemy do takiej formy, jaką przygotowaliśmy. U mnie była to mała tortowica i dwa prostokąty.
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 25 minut. Jeśli ciasto jest ciemno/brązowe przykręcamy piekarnik (zmniejszamy temperaturę).
- Po wyjęciu studzimy.
- Ozdabiamy dowolnie. U mnie była to wersja mazurkowa, czyli wielkanocna. Polecam zobaczyć kolejne przepisy
Data dodania: 13 kwietnia, 2023