Idealny kruchy spód do mazurków i nie tylko

Ten przepis sprawdzi się nie tylko do wielkanocnych wypieków, ale również na lato do ciasta z kremem i owocami 🙂 U mnie były to mazurki.

Czas wykonania i ilość pracy:

  1. 10 minut zagniatanie składników
  2. 1 godzina chłodzenie w lodówce
  3. 25 minut pieczenie
  4. ciasto należy wystudzić i można dowolnie ozdabiać

Potrzebne przybory kuchenne:

  1. Miska
  2. Sitko do przesiania mąki
  3. Piekarnik
  4. Blacha/forma do pieczenia
  5. Papier do pieczenia

Składniki:

  1. Mąka pszenna – 350 g
  2. Masło 82% tłuszczu kostka – 200 g
  3. Śmietana 18% – 1 łyżka
  4. Cukier puder – 50 g
  5. Sól – odrobina
  6. Żółtka z kurzych jajek – 2 sztuki

Na co zwrócić uwagę:

  • Mąkę trzeba przesiać
  • Masło powinno być chłodne prosto z lodówki
  • Jeśli w trakcie zagniatania ciasto jest za luźne/ za rzadkie trzeba dosypać trochę mąki.
  • Jeśli  w trakcie zagniatania ciasto jest za twarde trzeba dodać trochę śmietany albo łyżkę zimnej wody.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski.
  2. Masło kroimy w kostkę i przerzucamy do miski.
  3. Z jajek oddzielamy żółtka od białek.
  4. Do miski dodajemy pozostałe składniki, czyli żółtka, śmietanę, sól, cukier puder.
  5. Całość zagniatamy. Ja zagniatam ręcznie i zajmuje mi to ok 10 minut.
  6. Gdy ciasto się już ładnie sklei, lepimy z niego kulkę, owijamy folią i chowamy do lodówki.
  7. Ciasto powinno się chłodzić do godziny.
  8. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
  9. Ciasto wyjmujemy z lodówki, trochę ugniatamy żeby zrobiło się elastyczne.
  10. Ciasto wałkujemy do takiej formy, jaką przygotowaliśmy. U mnie była to mała tortowica i dwa prostokąty.
  11. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 25 minut. Jeśli ciasto jest ciemno/brązowe przykręcamy piekarnik (zmniejszamy temperaturę).
  12. Po wyjęciu studzimy.
  13. Ozdabiamy dowolnie. U mnie była to wersja mazurkowa, czyli wielkanocna. Polecam zobaczyć kolejne przepisy

Data dodania: 13 kwietnia, 2023