Frytki z air fryer

Bardzo lubimy jeść frytki. Jest to fakt 😉 Jednak frytki jedzone na mieście nie są za zdrowe. To jest właśnie powód, który zmobilizował nas do zakupu air fryer.

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie chwilka.

Smażenie w air fryer około 20 minut

Potrzebne przybory kuchenne:

Air fryer (frytkownica beztłuszczowa)

Składniki:

  1. Frytki
  2. Boczek surowy
  3. Ser w plasterkach, u nas owczy albo kozi
  4. Dodatki, takie jakie lubimy
  5. Oliwa z oliwek
  6. Sól

Na co zwrócić uwagę:

Trzeba kupić frytki, które mają dobry skład

Wykonanie:

  1. Frytki wsypujemy do air fryer, solimy, spryskujemy oliwą z oliwek.
  2. Smażymy w air fryer przez 15 minut w 205 stopniach Celsjusza. Co 5 minut zaglądamy, potrząsamy, ewentualnie dodajemy oliwy
  3. Po tym jak frytki sa podpieczone, dodajemy boczek w paletrkach. Ja ten boczek kroję na mniejsze kawałki.
  4. Wstawiamy ponownie do air fryer na 205 stopni Celsjusza, na 4 minuty.
  5. Wyciągamy i dodajemy ser. Ponownie wstawiamy do air fryer, ale tym razem na 200 stopni Celsjusza na 2 minuty. Chcemy żeby ser się ładnie rozpuścił, ale żeby nie zrobiła się skorupka.
  6. Rozkładamy danie. U nas podajemy z dodatkami, roszponka, ogórek kiszony, kiełki, ketchup.

Data dodania: 30 kwietnia, 2023