Frytki z air fryer
Bardzo lubimy jeść frytki. Jest to fakt 😉 Jednak frytki jedzone na mieście nie są za zdrowe. To jest właśnie powód, który zmobilizował nas do zakupu air fryer.
Czas wykonania i ilość pracy:
Przygotowanie chwilka.
Smażenie w air fryer około 20 minut
Potrzebne przybory kuchenne:
Air fryer (frytkownica beztłuszczowa)
Składniki:
- Frytki
- Boczek surowy
- Ser w plasterkach, u nas owczy albo kozi
- Dodatki, takie jakie lubimy
- Oliwa z oliwek
- Sól
Na co zwrócić uwagę:
Trzeba kupić frytki, które mają dobry skład
Wykonanie:
- Frytki wsypujemy do air fryer, solimy, spryskujemy oliwą z oliwek.
- Smażymy w air fryer przez 15 minut w 205 stopniach Celsjusza. Co 5 minut zaglądamy, potrząsamy, ewentualnie dodajemy oliwy
- Po tym jak frytki sa podpieczone, dodajemy boczek w paletrkach. Ja ten boczek kroję na mniejsze kawałki.
- Wstawiamy ponownie do air fryer na 205 stopni Celsjusza, na 4 minuty.
- Wyciągamy i dodajemy ser. Ponownie wstawiamy do air fryer, ale tym razem na 200 stopni Celsjusza na 2 minuty. Chcemy żeby ser się ładnie rozpuścił, ale żeby nie zrobiła się skorupka.
- Rozkładamy danie. U nas podajemy z dodatkami, roszponka, ogórek kiszony, kiełki, ketchup.
Data dodania: 30 kwietnia, 2023