Dorsz pieczony z warzywami

Danie to jest bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Idealnie sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja.

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę.

Pieczenie w zależności od piekarnika ok 30 minut.

Potrzebne przybory kuchenne:

  • Naczynie żaroodporne
  • Piekarnik

Składniki:

  • dorsz w kawałkach
  • mrożona fasolka
  • masło klarowane – 3 łyżki
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, pieprz ziołowy – lub inne przyprawy, które lubimy w połączeniu z rybą
  • cytryna/limonka – opcjonalnie

Podane składniki wystarczą na przygotowanie dania dla 2 osób.

Na co zwrócić uwagę:

Temperaturę ustawiamy w zależności od piekarnika, u mnie było to 200 stopni, grzanie góra- dół.

Zieloną fasolkę można zastąpić dowolnymi innymi warzywami np. brokułem/marchewką.

Lubię do dań dodawać mrożone warzywa, ponieważ to szybki i prosty sposób na urozmaicenie posiłku.

Wykonanie:

  1. Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół na 200 stopni Celsjusza.
  2. Do naczynia żaroodpornego wkładamy fasolkę, dodajemy masło klarowane, solimy.
  3. Kolejną warstwę układamy z ryby. Rybę przyprawiamy.
  4. Ostatnią warstwę stanowi fasolka. Znowu całość solimy i dodajemy masło klarowane.
  5. Danie piekłam w naczyniu żaroodpornym z przykrywką przez ok 30 minut.
  6. Po upieczeniu podajemy z cytryną/limonką.

 

Data dodania: 28 lutego, 2022