Dorsz pieczony z warzywami
Danie to jest bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Idealnie sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja.
Czas wykonania i ilość pracy:
Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę.
Pieczenie w zależności od piekarnika ok 30 minut.
Potrzebne przybory kuchenne:
- Naczynie żaroodporne
- Piekarnik
Składniki:
- dorsz w kawałkach
- mrożona fasolka
- masło klarowane – 3 łyżki
- sól, pieprz, pieprz cayenne, pieprz ziołowy – lub inne przyprawy, które lubimy w połączeniu z rybą
- cytryna/limonka – opcjonalnie
Podane składniki wystarczą na przygotowanie dania dla 2 osób.
Na co zwrócić uwagę:
Temperaturę ustawiamy w zależności od piekarnika, u mnie było to 200 stopni, grzanie góra- dół.
Zieloną fasolkę można zastąpić dowolnymi innymi warzywami np. brokułem/marchewką.
Lubię do dań dodawać mrożone warzywa, ponieważ to szybki i prosty sposób na urozmaicenie posiłku.
Wykonanie:
- Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół na 200 stopni Celsjusza.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy fasolkę, dodajemy masło klarowane, solimy.
- Kolejną warstwę układamy z ryby. Rybę przyprawiamy.
- Ostatnią warstwę stanowi fasolka. Znowu całość solimy i dodajemy masło klarowane.
- Danie piekłam w naczyniu żaroodpornym z przykrywką przez ok 30 minut.
- Po upieczeniu podajemy z cytryną/limonką.
Data dodania: 28 lutego, 2022