Domowe mleko migdałowe

Przez długi czas myślałam, że samodzielne zrobienie mleka będzie wymagające, ale nie! Zrobienie mleka roślinnego jest banalnie proste. Musimy się zaopatrzeć w woreczek, butelkę szklaną i blender. Gdy mamy te 3 elementy możemy zrobić dużo różnych rodzajów mlek. Dzisiaj przepis na mleko migdałowe.

Mleko idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, ale również jako baza np. do budyniu.

Czas wykonania i ilość pracy:

Całość zajmuje ok 10 minut

Potrzebne przybory kuchenne:

  • Blender
  • Szklana butelka
  • Woreczek

Składniki:

  1. Migdały – kubek 250
  2. Woda – taka ilość aby blender pokazywał 1200 ml
  3. Odrobina soli

Na co zwrócić uwagę:

Mleko migdałowe nie jest idealnie gładki, mogą w nim pływać mikro orzeszki. Mleko trzymam w lodówce, przed wlaniem do kawy wstrząsam, aby się równo wymieszało.

Z przygotowania mleka będziemy mieć sporo odpadu orzechów. Z tych pozostałych zmielonych orzechów możemy zrobić: koktajl, shake, placuszki bananowo-orzechowe. Na pewno nie wyrzucajcie tych orzechów!

Wykonanie:

  1. Orzechy płuczemy i moczymy wcześniej lub nie. Jeśli moczymy odlewamy wodę z moczenia i znowu płuczemy.
  2. Szklaną butelkę wyparzamy.
  3. Do naczynia blendera wrzucamy migdały. Dodajemy odrobinę soli. Wlewamy wodę.
  4. Całość blendujemy ok 3 minut.
  5. Po tym czasie przelewamy powstałe mleko do woreczka. Robimy to nad jakimiś dzbankiem i odciskamy mleko.
  6. Mleko przelewamy do szklanej butelki.
  7. Pozostałe z mielenia orzechy przekładamy na talerzyk i wykorzystujemy do innych dań.
  8. Powstałe mleko przechowujemy w lodówce. U mnie max 3 dni, bo wcześniej wypijamy.

Z podanego przepisu dolałam dużo mleka do kawy i zostało mi jeszcze 500 ml, które przelałam do butelki i trzymałam w lodówce.

Data dodania: 9 kwietnia, 2022