Domowe mleko migdałowe
Przez długi czas myślałam, że samodzielne zrobienie mleka będzie wymagające, ale nie! Zrobienie mleka roślinnego jest banalnie proste. Musimy się zaopatrzeć w woreczek, butelkę szklaną i blender. Gdy mamy te 3 elementy możemy zrobić dużo różnych rodzajów mlek. Dzisiaj przepis na mleko migdałowe.
Mleko idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, ale również jako baza np. do budyniu.
Czas wykonania i ilość pracy:
Całość zajmuje ok 10 minut
Potrzebne przybory kuchenne:
- Blender
- Szklana butelka
- Woreczek
Składniki:
- Migdały – kubek 250
- Woda – taka ilość aby blender pokazywał 1200 ml
- Odrobina soli
Na co zwrócić uwagę:
Mleko migdałowe nie jest idealnie gładki, mogą w nim pływać mikro orzeszki. Mleko trzymam w lodówce, przed wlaniem do kawy wstrząsam, aby się równo wymieszało.
Z przygotowania mleka będziemy mieć sporo odpadu orzechów. Z tych pozostałych zmielonych orzechów możemy zrobić: koktajl, shake, placuszki bananowo-orzechowe. Na pewno nie wyrzucajcie tych orzechów!
Wykonanie:
- Orzechy płuczemy i moczymy wcześniej lub nie. Jeśli moczymy odlewamy wodę z moczenia i znowu płuczemy.
- Szklaną butelkę wyparzamy.
- Do naczynia blendera wrzucamy migdały. Dodajemy odrobinę soli. Wlewamy wodę.
- Całość blendujemy ok 3 minut.
- Po tym czasie przelewamy powstałe mleko do woreczka. Robimy to nad jakimiś dzbankiem i odciskamy mleko.
- Mleko przelewamy do szklanej butelki.
- Pozostałe z mielenia orzechy przekładamy na talerzyk i wykorzystujemy do innych dań.
- Powstałe mleko przechowujemy w lodówce. U mnie max 3 dni, bo wcześniej wypijamy.
Z podanego przepisu dolałam dużo mleka do kawy i zostało mi jeszcze 500 ml, które przelałam do butelki i trzymałam w lodówce.
Data dodania: 9 kwietnia, 2022