Deser kokosowo-wiśniowy

Dla każdego kto lubi połączenie kokosa z wiśniami ten przepis na pewno będzie idealny.

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie ok 10 minut

Chłodzenie minimum godzina

Potrzebne przybory kuchenne:

Blender lub mikser

Składniki:

  1. Mleczko kokosowe w puszcze
  2. Nasiona chia – 1 łyżka
  3. Jogurt grecki gęsty – połowa dużego opakowania
  4. Wiśnie – u mnie drylowane ze słoika – dużo
  5. Do przybrania – kilka listków mięty

Podane składniki wystarczą na przygotowanie deseru w konkretnej ilości dla 4 osób 🙂 Są to spore deserki.

Na co zwrócić uwagę:

Do tego przepisu wybieramy mleko kokosowe z puszki, które ma w sobie miąższ. Mleczko musi mieć temperaturę pokojową.

Jeśli lubimy bardzo słodkie jedzenie można dodać cukru. Ja nie dodawałam, ponieważ u nas wiśnie były dosyć słodkie.

Wykonanie:

  1. Mleczko kokosowe przelewamy do miski, dodajemy chia i całość mieszamy.
  2. Tak powstały płyn nalewamy do szklanek/kieliszków tak żeby nie pobrudzić brzegów. Chcemy żeby deser prezentował się ładnie 🙂
  3. Pierwsza warstwa gotowa. Deser w kieliszkach chowamy do lodówki na min godzinę.
  4. Do miski wkładamy jogurt grecki ok 200 g (połowa dużego opakowania) oraz wiśnie. Do tego przepisu użyłam połowę dużego słoika drylowanych wiśni. Całość blendujemy.
  5. Do kieliszków przelewamy warstwę wiśniowo-jogurtową i chowamy do lodówki na kolejną godzinę.
  6. Przed podaniem dekorujemy w wybrany przez siebie sposób.

Z tego przepisu otrzymujemy deser dla 4 osób.

Data dodania: 15 czerwca, 2023