Deser kokosowo-wiśniowy
Dla każdego kto lubi połączenie kokosa z wiśniami ten przepis na pewno będzie idealny.
Czas wykonania i ilość pracy:
Przygotowanie ok 10 minut
Chłodzenie minimum godzina
Potrzebne przybory kuchenne:
Blender lub mikser
Składniki:
- Mleczko kokosowe w puszcze
- Nasiona chia – 1 łyżka
- Jogurt grecki gęsty – połowa dużego opakowania
- Wiśnie – u mnie drylowane ze słoika – dużo
- Do przybrania – kilka listków mięty
Podane składniki wystarczą na przygotowanie deseru w konkretnej ilości dla 4 osób 🙂 Są to spore deserki.
Na co zwrócić uwagę:
Do tego przepisu wybieramy mleko kokosowe z puszki, które ma w sobie miąższ. Mleczko musi mieć temperaturę pokojową.
Jeśli lubimy bardzo słodkie jedzenie można dodać cukru. Ja nie dodawałam, ponieważ u nas wiśnie były dosyć słodkie.
Wykonanie:
- Mleczko kokosowe przelewamy do miski, dodajemy chia i całość mieszamy.
- Tak powstały płyn nalewamy do szklanek/kieliszków tak żeby nie pobrudzić brzegów. Chcemy żeby deser prezentował się ładnie 🙂
- Pierwsza warstwa gotowa. Deser w kieliszkach chowamy do lodówki na min godzinę.
- Do miski wkładamy jogurt grecki ok 200 g (połowa dużego opakowania) oraz wiśnie. Do tego przepisu użyłam połowę dużego słoika drylowanych wiśni. Całość blendujemy.
- Do kieliszków przelewamy warstwę wiśniowo-jogurtową i chowamy do lodówki na kolejną godzinę.
- Przed podaniem dekorujemy w wybrany przez siebie sposób.
Z tego przepisu otrzymujemy deser dla 4 osób.
Data dodania: 15 czerwca, 2023