Curry z indykiem, dużą ilością warzyw w tym z burakiem!
Lubimy takie rozgrzewające dania, dlatego na chłodna wiosnę jest ono idealne. Tym razem dodaliśmy dużo warzyw, w tym buraka. Bez obaw dodaliśmy tyle przypraw, że danie nie zrobiło się czerwone ;)a miało super ciekawy smak. Warto w takich daniach używać różnych warzyw i kroić je w różne kształty, wtedy jest nie tylko ciekawiej, ale i smaczniej.
Czas wykonania i ilość pracy:
Pokrojenie składników ok 15 minut.
Gotowanie ok godziny.
Potrzebne przybory kuchenne:
Garnek
Składniki:
- Pierś z indyka – 500 g
- Mleko kokosowe – puszka
- Czerwona papryczka chilli – opcjonalnie
- Boczniaki – 200 g
- Cebula – 1 sztuka
- Marchewka – 3 sztuki
- Pietruszka – 2 sztuki
- Burak – duży 1 sztuka
- Liście limonki kaffir – kilka sztuk
- Sól, pieprz
- Przyprawa curry – dużo
- Przyprawa Kurkuma
- Przyprawa Cynamon
- Przyprawa Imbir mielony
- Masło klarowane do podsmażenia
- Woda
Składniki wystarczą na danie dla 4 osób, czyli w naszym przypadku na dwa obiady.
Na co zwrócić uwagę:
W przepisie nie używam pasty curry, natomiast mieszam ze sobą sporo przypraw, uważam, że takie rozwiązanie jest spoko, ponieważ pasty curry mają często chemiczny skład. Oczywiście możecie do przepisu dodać taką pastę jeśli tylko lubicie, wtedy dodajcie mniej przypraw.
Nie podaję w przepisie ilości przypraw, ponieważ jak wiecie, te same przyprawy od różnych producentów mają różne intensywności.
Danie lepsze jest drugiego dnia, jak całość składników „się przegryzie” 🙂
Wykonanie:
- Składniki kroimy: w różne kształty. Mięso w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, cebulę na drobno, buraka na małe kawałki, boczniaki w paseczki.
- W garnku rozpuszczamy masło.
- Smażenie rozpoczynamy od indyka. Całość powinna się przez chwilę zarumienić. W trakcie smażenia dodajemy już curry.
- Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę, cebulę i chwilę smażymy.
- Dodajemy przyprawy i całość mieszamy.
- Wlewamy puszkę mleka kokosowego i dolewamy wody, tak aby przykryć wszystkie składniki.
- Dodajemy buraka.
- Dodajemy kilka liście limonki kaffir.
- Gotujemy ok godzinę.
- Pieprzymy i solimy.
Danie możemy jeść samo, ale idealnie pasuje do makaronu ryżowego lub kaszy lub ryżu.
My tym razem zjedliśmy samo, ponieważ było w nim sporo warzyw.
Data dodania: 10 kwietnia, 2022