Curry z indyka z krewetkami
To danie jest super pyszne! Dodanie krewetek jest opcjonalne, ale one naprawdę dodają niezwykłego smaku, dlatego warto!
Czas wykonania i ilość pracy:
Pokrojenie składników ok 15 minut.
Gotowanie ok 30 minut.
Potrzebne przybory kuchenne:
Garnek
Składniki:
- Polędwiczka z indyka – 2 sztuki
- Krewetki – 10 sztuk – opcjonalnie
- Mleko kokosowe – puszka
- Przyprawa curry – dużo
- Czerwona papryczka chilli – opcjonalnie
- Imbir – kawałek ok 2 cm
- Cebula – 1 sztuka
- Papryka – 1 sztuka
- Marchewka – 2 sztuki
- Cukinia – 1 sztuka
- Limonka – 1 sztuka
- Liście limonki kaffir – kilka sztuk
- Sól, pieprz
- Masło klarowane do podsmażenia
- Woda
Składniki wystarczą na danie dla 4 osób.
Na co zwrócić uwagę:
W przepisie nie używałam past curry, które często bywają bardzo ostre i mają chemiczny skład. Dodałam natomiast dużo curry, tak żeby danie było esencjonalne, ale nieturbo ostre.
Na koniec gotowania dodałam krewetki, co było świetnym zabiegiem, ponieważ fajnie się podgotowały, ale nie zrobiły się gumowe.
Krewetki powinny być rozmrożone i wyczyszczone. Jeśli mamy krewetki surowe pamietajmy żeby zdjąć pancerzyk i wyjąć jelito.
Wykonanie:
- Składniki kroimy: w różne kształty. Mięso w kostkę, marchewkę i cukinię w plasterki, cebulę na drobno, imbir na drobno, paprykę wzdłuż.
- W garnku rozpuszczamy masło.
- Smażenie rozpoczynamy od indyka z imbirem. Całość powinna się przez chwilę zarumienić. W trakcie smażenia dodajemy już curry.
- Następnie dodajemy marchewkę i chwilę smażymy.
- Następnie dodajemy cebulę i paprykę oraz na koniec cukinię.
- Opcjonalnie możemy dodać papryczkę chilli.
- Wlewamy puszkę mleka kokosowego i dolewamy wody, tak aby przykryć wszystkie składniki.
- Dodajemy kilka liście limonki kaffir.
- Gotujemy ok 25 minut.
- Pieprzymy i solimy.
- Na koniec dodajemy rozmrożone i obrane krewetki i gotujemy jeszcze 5 minut.
Danie możemy jeść samo, ale idealnie pasuje do makaronu ryżowego lub kaszy lub ryżu.
My tym razem zjedliśmy z makaronem ryżowym, a kolejnego dnia z kaszą gryczaną białą.
Data dodania: 28 lutego, 2022