Chrupiące tofu z air fryer
Tofu z air fryer ma idealną, chrupiącą skorupkę. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do smażonych warzyw. Przygotowanie jest szybkie i proste, dla każdego!
Czas wykonania i ilość pracy:
- Przygotowanie 5 minut.
- Chłodzenie w lodówce ok 30 minut.
- Smażenie w air fryer 10 minut.
- Smażenie warzyw 5 minut.
Potrzebne przybory kuchenne:
Air fryer (frytkownica beztłuszczowa)
Składniki:
- Kostka tofu
- Oliwa z oliwek
- Skrobia kukurydziana
- Ulubione warzywa – brokuł, fasola, pieczarki, pak choi
- Ulubione przyprawy: sól, papryka wędzona, czosnek, pieprz cayenne
- Sos sojowy – opcjonalnie.
Na co zwrócić uwagę:
Tofu trzeba odcisnąć z wody.
Wykonanie:
- Tofu odciskamy z wody, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
- Dodajemy ulubione przyprawy. U mnie sól, papryka wędzona, czosnek, pieprz cayenne, trochę sosu sojowego. Całością potrząsamy/mieszamy łyżką żeby każdy kawałek pokrył się przyprawami.
- Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Po wyjęciu dodajemy 2 łyżki skrobi kukurydzianej i mieszamy, żeby każdy kawałek pokrył się skrobią.
- Przesypujemy do misy air fryer i spryskujemy oliwą z oliwek.
- Smażymy w air fryer przez 10 do 15 minut w temp 205 stopni Celsjusza. Co 5 minut zaglądamy, ruszamy tofu i jeśli jest potrzeba spryskujemy oliwą z oliwek.
- Na tofu powinna powstać idealna brązowa skorupka.
- Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i smażymy ulubione warzywka. U nas brokuł, pieczarki, zielona fasola i pak choi.
- Do warzyw dodajemy tofu, całość mieszamy. Na koniec można dodać odrobię oleju sezamowego.
- Danie gotowe smacznego.
Data dodania: 16 kwietnia, 2023