Chrupiące tofu z air fryer

Tofu z air fryer ma idealną, chrupiącą skorupkę. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do smażonych warzyw. Przygotowanie jest szybkie i proste, dla każdego!

Czas wykonania i ilość pracy:

  1. Przygotowanie 5 minut.
  2. Chłodzenie w lodówce ok 30 minut.
  3. Smażenie w air fryer 10 minut.
  4. Smażenie warzyw 5 minut.

Potrzebne przybory kuchenne:

Air fryer (frytkownica beztłuszczowa)

Składniki:

  1. Kostka tofu
  2. Oliwa z oliwek
  3. Skrobia kukurydziana
  4. Ulubione warzywa – brokuł, fasola, pieczarki, pak choi
  5. Ulubione przyprawy: sól, papryka wędzona, czosnek, pieprz cayenne
  6. Sos sojowy – opcjonalnie.

Na co zwrócić uwagę:

Tofu trzeba odcisnąć z wody.

Wykonanie:

  1. Tofu odciskamy z wody, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
  2. Dodajemy ulubione przyprawy. U mnie sól, papryka wędzona, czosnek, pieprz cayenne, trochę sosu sojowego. Całością potrząsamy/mieszamy łyżką żeby każdy kawałek pokrył się przyprawami.
  3. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  4. Po wyjęciu dodajemy 2 łyżki skrobi kukurydzianej i mieszamy, żeby każdy kawałek pokrył się skrobią.
  5. Przesypujemy do misy air fryer i spryskujemy oliwą z oliwek.
  6. Smażymy w air fryer przez 10 do 15 minut w temp 205 stopni Celsjusza. Co 5 minut zaglądamy, ruszamy tofu i jeśli jest potrzeba spryskujemy oliwą z oliwek.
  7. Na tofu powinna powstać idealna brązowa skorupka.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i smażymy ulubione warzywka. U nas brokuł, pieczarki, zielona fasola i pak choi.
  9. Do warzyw dodajemy tofu, całość mieszamy. Na koniec można dodać odrobię oleju sezamowego.
  10. Danie gotowe smacznego.

Data dodania: 16 kwietnia, 2023