Chilli con carne wersja polska
Miałam ogromną chęć na meksykańskie smaki. Jednak do wykonania tego przepisu nie kupowałam dedykowanych meksykańskich produktów, kupiłam łatwo dostępne artykuły a danie wyszło naprawdę dobre. Drugiego dnia danie było jeszcze lepsze!
Czas wykonania i ilość pracy:
Przygotowanie składników ok 20 minut
Gotowanie ok 40 minut
Potrzebne przybory kuchenne:
Garnek
Składniki:
Podane składniki wystarczą na 4 duże porcje:
- Mięso mielone z indyka – 30 dag
- Mięso mielone wołowo-wieprzowe -30 dag
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek
- Oliwa z oliwek
- Czerwone wytrawne wino – kieliszek
- Czerwona fasola – puszka
- Pomidory w puszce – u nas były to pomidory pelati
- Papryczki ostre marynowane – 4 sztuki
- Kakao – 1 duża łyżka
- Przyprawy: sól, czarny pieprz, słodka papryka wędzona, ostra papryka wędzona, pieprz ziołowy, oregano (u nas listki)
- Limonka do podania
- Pietruszka do ozdoby
- Kasza gryczana
Na co zwrócić uwagę:
Jeśli mamy alergie na kakao to go nie dodajemy. Kakao dodaje ciekawego czekoladowego posmaku w tle.
Danie jest lepsze kolejnego dnia.
Wykonanie:
- Czosnek i cebulę obieramy i kroimy.
- W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę.
- Podsmażamy cebulę i czosnek.
- Dodajemy mięso.
- Całość smażymy.
- Dodajemy wino i trochę odparowujemy.
- Dodajemy pomidory, papryczki i przyprawy.
- Jeśli danie jest gęste można dodać wody.
- Dodajemy odcedzoną fasolę z puszki i całość gotujemy już na małym ogniu ok 20-30 minut.
Danie jemy z ulubionymi dodatkami. U nas była to kasza gryczana, limonka i pietruszka. Jesli mamy można posypać kolendrą.
Data dodania: 21 czerwca, 2023