Chilli con carne wersja polska

Miałam ogromną chęć na meksykańskie smaki. Jednak do wykonania tego przepisu nie kupowałam dedykowanych meksykańskich produktów, kupiłam łatwo dostępne artykuły a danie wyszło naprawdę dobre. Drugiego dnia danie było jeszcze lepsze!

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie składników ok 20 minut

Gotowanie ok 40 minut

Potrzebne przybory kuchenne:

Garnek

Składniki:

Podane składniki wystarczą na 4 duże porcje:

  1. Mięso mielone z indyka – 30 dag
  2. Mięso mielone wołowo-wieprzowe -30 dag
  3. Cebula – 1 sztuka
  4. Czosnek
  5. Oliwa z oliwek
  6. Czerwone wytrawne wino – kieliszek
  7. Czerwona fasola – puszka
  8. Pomidory w puszce – u nas były to pomidory pelati
  9. Papryczki ostre marynowane – 4 sztuki
  10. Kakao – 1 duża łyżka
  11. Przyprawy: sól, czarny pieprz, słodka papryka wędzona, ostra papryka wędzona, pieprz ziołowy, oregano (u nas listki)
  12. Limonka do podania
  13. Pietruszka do ozdoby
  14. Kasza gryczana

 

Na co zwrócić uwagę:

Jeśli mamy alergie na kakao to go nie dodajemy. Kakao dodaje ciekawego czekoladowego posmaku w tle.

Danie jest lepsze kolejnego dnia.

 

Wykonanie:

  1. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy.
  2. W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę.
  3. Podsmażamy cebulę i czosnek.
  4. Dodajemy mięso.
  5. Całość smażymy.
  6. Dodajemy wino i trochę odparowujemy.
  7. Dodajemy pomidory, papryczki i przyprawy.
  8. Jeśli danie jest gęste można dodać wody.
  9. Dodajemy odcedzoną fasolę z puszki i całość gotujemy już na małym ogniu ok 20-30 minut.

Danie jemy z ulubionymi dodatkami. U nas była to kasza gryczana, limonka i pietruszka. Jesli mamy można posypać kolendrą.

Data dodania: 21 czerwca, 2023