Borówkowe tiramisu
To tiramisu jest borówkowe, mocno kawowe, kremowe i smakuje latem. Pyszna wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru.
Czas wykonania i ilość pracy:
Wcześniej musimy zaparzyć mocną kawę żeby zdążyła ostygnąć.
Samo przygotowanie kremu oraz złożenie ciasta to około 10 minut.
Jednak przed podaniem ciasto musi się chwilę schłodzić w lodówce.
Przepis jest bardzo prosty i jest dla każdego 😉
Potrzebne przybory kuchenne:
Dobre naczynie.
Mikser
Składniki:
- Mascarpone duże opakowanie
- Mleczko kokosowe płynne – połowa kartonika
- Borówki – dużo
- Wafelki do tiramisu
- Kakao
- Kawa
Na co zwrócić uwagę:
Najlepiej tak dobrać naczynie, żebyśmy nie musieli łamać/kroić wafelków.
Kawa powinna ostygnąć żeby wafelki się nie rozpuściły.
Kawę najlepiej zaparzyć mocną i potem przelać do miseczki.
Wykonanie:
- Zaparzamy czarną mocną kawę i czekamy aż ostygnie.
- Borówki płuczemy pod bieżącą wodą.
- Mascarpone ubijamy chwilę z mleczkiem kokosowym, aż powstanie gładki krem.
- Wafelki moczymy w kawie i układamy na dnie.
- Następnie smarujemy mascarpone.
- Następnie posypujemy kakao i wysypujemy borówki.
- Powtarzamy wafelki, krem mascarpone, kakao i borówki.
- Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Przygotowujemy kawę, kroimy ciacho i jemy!
Data dodania: 20 sierpnia, 2022