Borówkowe tiramisu

To tiramisu jest borówkowe, mocno kawowe, kremowe i smakuje latem. Pyszna wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru.

Czas wykonania i ilość pracy:

Wcześniej musimy zaparzyć mocną kawę żeby zdążyła ostygnąć.

Samo przygotowanie kremu oraz złożenie ciasta to około 10 minut.

Jednak przed podaniem ciasto musi się chwilę schłodzić w lodówce.

Przepis jest bardzo prosty i jest dla każdego 😉

Potrzebne przybory kuchenne:

Dobre naczynie.

Mikser

Składniki:

  1. Mascarpone duże opakowanie
  2. Mleczko kokosowe płynne – połowa kartonika
  3. Borówki – dużo
  4. Wafelki do tiramisu
  5. Kakao
  6. Kawa

Na co zwrócić uwagę:

Najlepiej tak dobrać naczynie, żebyśmy nie musieli łamać/kroić wafelków.

Kawa powinna ostygnąć żeby wafelki się nie rozpuściły.

Kawę najlepiej zaparzyć mocną i potem przelać do miseczki.

Wykonanie:

  1. Zaparzamy czarną mocną kawę i czekamy aż ostygnie.
  2. Borówki płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Mascarpone ubijamy chwilę z mleczkiem kokosowym, aż powstanie gładki krem.
  4. Wafelki moczymy w kawie i układamy na dnie.
  5. Następnie smarujemy mascarpone.
  6. Następnie posypujemy kakao i wysypujemy borówki.
  7. Powtarzamy wafelki, krem mascarpone, kakao i borówki.
  8. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  9. Przygotowujemy kawę, kroimy ciacho i jemy!

Data dodania: 20 sierpnia, 2022