Boczniaki w panko z air fryer

Boczniaki w panko z aif fryer są super chrupkie. Idealna dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

Czas wykonania i ilość pracy:

Jest to bardzo łatwy przepis.

Przygotowanie 10 minut.

Przyrządzanie w air fryer – 10 -15 minut.

Potrzebne przybory kuchenne:

Air fryer (frytkownica beztłuszczowa)

Składniki:

  1. Opakowanie boczniaków – 250 g
  2. Jajka kurze – 2 sztuki
  3. Mąka pszenna
  4. Panko
  5. Ulubione przyprawy – sól, pieprz cayenne, papryka wędzona słodka

Na co zwrócić uwagę:

Kupując boczniaki wybierzmy te, które mają duże kapelusze. Czasem w sieciówkach Aldi, Auchan można takie kupić.

Pozostałą część boczniaków, która nam zostaje nie wyrzucamy. Można je dodać np. do jajecznicy kolejnego dnia.

Ważne jest w air fryer aby boczniaki były popsikane oliwą z oliwek, jeśli damy za mało oliwy to panko nam się przypali i boczniaki będą gorzkie (wiem, bo tak raz zrobiłam i nie polecam).

Wykonanie:

  1. Boczniaki myjemy, suszymy, odcinamy ogonki/brzydkie części. Chcemy mieć ładne duże kapelusze do gotowania.
  2. Jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy. Dosypujemy przyprawy.
  3. Mąkę wsypujemy do drugiej miseczki. Dosypujemy przyprawy.
  4. Panko wsypujemy do trzeciej miseczki.
  5. Boczniaki obtaczamy po kolei: mąka, jajko, panko i wkładamy do air fryer.
  6. W air fryer boczniaki nie mogą się dotykać. Boczniaki z obu stron spryskujemy oliwą z oliwek.
  7. Uruchamiamy air fryer 205 stopni Celsjusza na 10 – 15 minut. Co 5 minut obracamy boczniaki i spryskujemy trochę oliwą.
  8. Wyciągamy z air fryer, odstawiamy do przestygnięcia i jemy. U nas jako dodatek do obiadu lub przekąską.

Data dodania: 1 kwietnia, 2023