Boczniaki w panko z air fryer
Boczniaki w panko z aif fryer są super chrupkie. Idealna dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.
Czas wykonania i ilość pracy:
Jest to bardzo łatwy przepis.
Przygotowanie 10 minut.
Przyrządzanie w air fryer – 10 -15 minut.
Potrzebne przybory kuchenne:
Air fryer (frytkownica beztłuszczowa)
Składniki:
- Opakowanie boczniaków – 250 g
- Jajka kurze – 2 sztuki
- Mąka pszenna
- Panko
- Ulubione przyprawy – sól, pieprz cayenne, papryka wędzona słodka
Na co zwrócić uwagę:
Kupując boczniaki wybierzmy te, które mają duże kapelusze. Czasem w sieciówkach Aldi, Auchan można takie kupić.
Pozostałą część boczniaków, która nam zostaje nie wyrzucamy. Można je dodać np. do jajecznicy kolejnego dnia.
Ważne jest w air fryer aby boczniaki były popsikane oliwą z oliwek, jeśli damy za mało oliwy to panko nam się przypali i boczniaki będą gorzkie (wiem, bo tak raz zrobiłam i nie polecam).
Wykonanie:
- Boczniaki myjemy, suszymy, odcinamy ogonki/brzydkie części. Chcemy mieć ładne duże kapelusze do gotowania.
- Jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy. Dosypujemy przyprawy.
- Mąkę wsypujemy do drugiej miseczki. Dosypujemy przyprawy.
- Panko wsypujemy do trzeciej miseczki.
- Boczniaki obtaczamy po kolei: mąka, jajko, panko i wkładamy do air fryer.
- W air fryer boczniaki nie mogą się dotykać. Boczniaki z obu stron spryskujemy oliwą z oliwek.
- Uruchamiamy air fryer 205 stopni Celsjusza na 10 – 15 minut. Co 5 minut obracamy boczniaki i spryskujemy trochę oliwą.
- Wyciągamy z air fryer, odstawiamy do przestygnięcia i jemy. U nas jako dodatek do obiadu lub przekąską.
Data dodania: 1 kwietnia, 2023