Beza czekoladowo wiśniowa

Ten przepis jest wariacją na temat bezy Pavlova. Dodałam czekolady i zastanawiałam się, czy nie opadnie, ale jeśli zadbamy o dobrą temperaturę wszystko się uda! Poniżej szczegółowy opis przygotowań i pieczenia. To ciasto jest naprawdę pyszne, także warto spróbować! Pieczenie bezy nie jest takie skomplikowane tylko wymaga pewnego schematu postępowania 😉

Czas wykonania i ilość pracy:

Przygotowanie składników i wymieszanie zajmuje ok 20 minut. Jednak proces pieczenia jest długi, dlatego warto piec bezę wieczorem.

Potrzebne przybory kuchenne:

  • Mikser
  • Piekarnik

Składniki:

  • Białka – 6 sztuk
  • Cukier biały drobny – 300 g (50 g na 1 białko)
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • Sok z połowy cytryny
  • Gorzka czekolada 80% (można wybrać z mniejszą zawartością kakao 😉 )- 80 g/100 g
  • Odrobina soli
  • Dżem wiśniowy – ok 4 łyżki
  • Serek mascarpone 250 g
  • Biała czekolada – 1 tabliczka
  • Mleko kokosowe lub śmietanka 30% – 4 łyżki
  • Suszone wiśnie/liofilizowane wiśnie – odrobina

Podane składniki są na bezę 20 cm.

Na co zwrócić uwagę:

Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Możemy wykorzystać białka, które pozostały z przygotowywania carbonary (odsyłam do naszego przepisu).

Pieczenie bezy nie jest trudne, ale czasochłonne, dlatego ja najczęściej przygotowuję bezę wieczorem i tak polecam zrobić.

W trakcie pieczenia bezy nie można być ciekawskim! Nie wolno otwierać piekarnika 😉

Jeśli zobaczymy w trakcie pieczenia, że nasza beza zaczyna robić się brązowa należy obniżyć temperaturę. Beza tak naprawdę się suszy, nie piecze, dlatego trwa to wiele godzin.

Wykonanie:

  1. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
  2. Na blasze do pieczenia rysujemy okrąg ok 20 cm. Najłatwiej odrysować od tortownicy lub jakiegoś garnka. Następnie przekręcam papier, aby ta część narysowana markerem była pod spodem.
  3. Włączamy piekarnik na 150 stopni z opcją termoobiegu. W moim piekarniku ta funkcja to grzanie góra-dół i termoobieg.
  4. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
  5. Do ubitych białek partiami dodajemy cukier. Musimy ubijać cierpliwie, aż cukier się rozpuści i masa zrobi się biała i bardzo kleista. Zajmuje to ok 10 minut.
  6. Do masy białkowo-cukrowej dodajemy sok z połowy cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.
  7. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.
  8. Papier do pieczenia przyklejamy do blachy dodając po rogach odrobinę przygotowanej masy.
  9. Na przygotowany okrąg wylewamy bezę i łyżką formujemy odpowiedni kształt, czyli boki podciągamy do góry a w środku robimy wgłębienie.
  10. Na przygotowaną bezę cienkim strumieniem wylewamy rozpuszczoną wcześniej czekoladę i wykałaczką robimy wzorki.
  11. Jeśli w trakcie rozprowadzania czekolady kształt bezy przestanie nam odpowiadać należy jeszcze raz łyżką podciągnąć brzegi do góry.
  12. Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i od razu obniżamy temperaturę do 110 stopni. Następnie po ok 2 godzinach obniżamy temperaturę do 50 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Potem piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezę na noc do całkowitego wystudzenia.
  13. Kolejnego dnia zajmujemy się przygotowaniem wypełnienia naszej bezy.
  14. Mascarpone wyjmujemy z lodówki, aby miało temperaturę pokojową.
  15. Kilka łyżek (3-4) mleczka kokosowego podgrzewamy w małym garnku. Mleko ma się podgrzać, ale nie gotować ;). Następnie wyłączamy ogień pod naszym garnkiem i dodajemy pokruszoną na kawałki białą czekoladę. Całość mieszamy do rozpuszczenia, a potem zostawiamy do ostudzenia.
  16. Mascarpone razem z mlekiem kokosowym i czekoladą mieszamy chwilę mikserem.
  17. Środek bezy wypełniamy dżemem wiśniowym, następnie dodajemy krem mascarpone i całość dekorujemy wiśniami. U mnie były to wiśnie liofilizowane.

Data dodania: 11 lutego, 2022